Asijští dělníci v Kataru mají prakticky postavení otroků.

Asijští dělníci v Kataru mají prakticky postavení otroků. Zdroj: ČTK/VIEW PICTURES/Hufton + Crow

Sports City Stadium.
 Doha Port Stadium. Stadion má připomínat vodní stvoření, které se právě vynořilo z moře.
Umm Salal Stadium. Je zde místo pro 45 000 lidí a je navržen podle tradiční pouštní arabské pevnosti.
Al-Garrafa Stadium. Tento stadion září mnoha barvami, které maji symbolizovat vzájemné přátelství a spolupráci mezi zeměmi, které se účastní šampionátu.
Al-Shamal Stadium. Má prohnutý tvar podobně jako tradiční katarská loďka “dhow”.
8
Fotogalerie

Otrocká práce v Kataru: Než tam začne mistrovství světa ve fotbale, zemře prý 7000 dělníků

Až 7000 tisíc dělníků zemře při v podstatě otrockých pracích v Kataru, než tam bude zahájeno v roce 2022 mistrovství světa ve fotbale. Odhaduje to nová zpráva Mezinárodní odborové konfederace.

Už samotné přidělení šampionátu ropnému království vyvolalo kontroverze, protože pokračující vyšetřování ukazuje, že se tak stalo na základě korupce vysokých fotbalových funkcionářů v mnoha zemích světa. Navíc výstavba potřebné infrastruktury probíhá za nelidských pracovních podmínek.

Prakticky všechny dělnické práce provádějí v Kataru cizinci z chudých zemí a Mezinárodní odborová konfederace ve své poslední zprávě odhaduje, že u toho do zahájení mistrovství zemře až 7000 lidí. Dosud předpokládala „jen“ 4000 stavebních obětí. Prognózy přitom vycházejí ze statistik katarské vlády – podle těch za roky 2012 a 2013 zemřelo v Kataru přes 900 lidí z Nepálu, Indie a Bangladéše.

„Katarský zákoník práce nastavuje zhoubné podmínky pro lidi. Dalo by se to označit za otroctví,“ říká Australanka Sharan Burrowová, která je generální tajemnicí konfederace, která sdružuje nejvíce odborových svazů na světě.

Bohatý Katar, který má obrovské zisky z těžby ropy, také zatajuje skutečné příčiny smrti při pracovních úrazech, kterých je kvůli ignorování bezpečnosti práce v zemi velmi mnoho. Burrowová proto odhaduje, že v Kataru do zahájení fotbalového šampionátu zemře celkem sedm tisíc vykořisťovaných gastarbeiterů. Zejména kvůli úrazům, přepracování, podvýživě či dehydrataci.

„Tvrzení Mezinárodní odborové konfederace je úmyslným zkreslováním faktů,“ reagovala vláda. „Po více než 14 milionech odpracovaných hodin na staveništích k mistrovství světa nedošlo k žádnému úmrtí – ani jedinému.“ Všichni prý zemřeli na jiných stavbách.

Celkové náklady na kompletní infrastrukturu, stadiony, hotely a zázemí pro katarské mistrovství jsou odhadovány na desítky miliard dolarů, ale hodinová mzda dělníka při výstavbě stadionů je v přepočtu asi čtyřicet korun.

Ale nemůžou za to pouze místní vykořisťovatelé, podle Mezinárodní odborové konfederace se na projektech podílejí stovky významných světových firem, jež nelidské zacházení s dělníky prakticky nezajímá.