Stavba jízdárny v rekreačním areálu Farma Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku. Návštěvníkům nabízí sportovní, relaxační a Agro aktivity. K dispozici je wellness, fitness centrum, bowling, venkovní tenisové kurty, multifunkční hřiště s umělým povrchem, půjčovna jízdních kol, projížďky na lodičkách na místním rybníce, venkovní dětské hřiště s mnoha herními prvky, golfová akademie, vyjížďky na koních, jízda v kočáře, jezdecký výcvik, vyjížďky na ponících pro děti, rybaření a návštěvy objektů a pastvin se zvířaty.

Stavba jízdárny v rekreačním areálu Farma Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku. Návštěvníkům nabízí sportovní, relaxační a Agro aktivity. K dispozici je wellness, fitness centrum, bowling, venkovní tenisové kurty, multifunkční hřiště s umělým povrchem, půjčovna jízdních kol, projížďky na lodičkách na místním rybníce, venkovní dětské hřiště s mnoha herními prvky, golfová akademie, vyjížďky na koních, jízda v kočáře, jezdecký výcvik, vyjížďky na ponících pro děti, rybaření a návštěvy objektů a pastvin se zvířaty. Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Čapí hnízdo páchne podvodem. Ale Babiš se nám směje do očí

Máme za vicepremiéra a ministra financí politika, který jako majitel Agrofertu vylákal podvodem z evropských fondů padesátimiliónovou dotaci na stavbu své farmy Čapí hnízdo? To je podezření, jež v souvislosti s Andrejem Babišem začala vyšetřovat policie. Zajisté, případ je na počátku. Výsledek nelze předjímat. Nicméně už teď bychom měli Babišovu čapí story sledovat zrakem ostřížím.

Vždyť pokud by se podezření potvrdilo, kam by se hrabal na Babiše jeden z jeho předchůdců v křesle ministra financí Ivo Svoboda. Ten si šel sednout na pět a půl roku do vězení za to, že z mělnického podniku Liberta neoprávněně převedl pět a půl miliónů korun.

O co ale přesně jde v Babišově případě? Anonymní oznamovatel upozornil policii, že společnost Farma Čapí hnízdo, která dotaci padesát miliónů na projekt Babišova sídla dostala, nejprve patřila do koncernu Agrofert. Předtím, než zažádala o dotaci ale byla převedena na společnost s neznámými vlastníky. Po zrušení anonymních akcií parlamentem pak Farmu Čapí hnízdo opět převzal Agrofert.

A možný důvod celé operace? Babišova snaha vychytrale obejít zákon, který zakazuje přidělovat dotace z evropského fondu na podporu cestovního ruchu tak bohatým a ziskovým firmám, jakou je Agrofert.

A když k tomu připočteme, že Evropský úřad proti podvodům začal vyšetřovat podezření, že Agrofert skrytým lobbingem na ministerstvu průmyslu změnil čerpání evropských dotaci ve svůj prospěch? Pak se nám z růžové mlhy opojných protikorupčních slibů šéfa hnutí ANO začíná vynořovat jeho koncern jako nenasytný dravec ve světě dotací.

A co na to Andrej Babiš, který v dokumentu Matrix AB sám strká hlavu do policejní smyčky, když se před velvyslanci kasá, že Čapí hnízdo je nejlepší projekt, co kdy vymyslel? „Ten dokument je účelový,“ hájí se teď na serveru Novinky.cz. I kdyby ale byl dokument podrazem z nejzáludnějších, pak vicepremiérovo holedbání se je záznamem holé skutečnosti, prostým jakékoliv manipulace.

Babiš v minulosti tvrdil, že neví, komu firma Čapí hnízdo přechodně na pět patřila. Pokud to hodlá opakovat na policii i před veřejností, staneme se diváky nevšední frašky. Jen si představte: Jediný majitel Agrofertu neví, komu prodal jednu ze svých společností a ani neví, od koho ji po pěti letech odkoupil zpátky. A tohle je politik, který by chtěl řídit stát jako firmu?

Problém ovšem je, že odhalit vlastníky firmy s anonymními akciemi je krkolomným rébusem, vyžadujícím sofistikované pátrání. Tím spíš je nepochopitelné, že na případ nedohlíží vrchní státní zastupitelství, ani ho nevyšetřuje protikorupční policie, ale hospodářská kriminálka.

Vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová vysvětluje, že její úřad řeší předpokládané škody od sto padesáti miliónů výše. Jenže tady přece jde o vyšetřování dnes nejmocnějšího politika v zemi. A to předpokládá nějaké nasazení a odvahu! Ale Bradáčová to svěřila městskému státnímu zastupitelství, které si netrouflo ani na pražskou kmotrovskou šmíru.

A jak se postaví ke kauze Babiš premiér Sobotka? Jeho předchůdce Petr Nečas donutil k odstoupení ministra Martina Kocourka kvůli podezření, že za temným účelem „odklonil“ šestnáct miliónů korun. V jaké době to žijeme, když vicepremiér podezřelý, že kvůli padesáti miliónům „odklonil“ celou jednu firmu, se nám směje do očí?