Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Je Sobotka intelektuálně vybaven řídit zemi, když používá freemail?

Míra počítačové negramotnosti, která postihuje naše politické elity, je alarmující. Je snadné si položit otázku, zda člověk, který neumí normálně používat email, může řídit zemi.

Lidovky.cz jako první upozornily, že neonacističtí hackeři nabourali schránku pana premiéra. S napětím  jsem navštívil server White Media, kde náckovští hackeři vystavují své úlovky, a nestačil se divit. Pan Sobotka je totiž stejný počítačový mág jako paní Nagyová.

Jak laskavý čtenář jistě vzpomene, paní Nagyová měla při své slavné cause k dispozici vládní šifrovaný telefon, do kterého se nemohl nikdo dostat. V průběhu vyšetřování pak některý z mužů zákona kriticky vyhodnotil intelektuální potenciál paní Nagyové a vyzkoušel zadat jako pin tovární kód 12345. A už byl v telefonu. Paní Nagyová sice měla šifrovaný telefon, ale bohužel bez hesla…

Nyní neonacističtí hackeři objevili, že pan premiér Sobotka je počítačově stejně gramotný jako paní Nagyová. Ve funkci premiéra i nadále používal svůj freemail na jednom českém freemailovém serveru. A to je stejně trapný jako pin 12345.

Pokud je někdo premiérem, má užívat výhradně vládní mail, který je kontrolován vládními počítačovými experty, a který třeba zjišťuje, zda se k němu někdo hlásí z autorizovaných prohlížečů. Prostě – premiérův email musí mít stoprocentní zabezpečení, ne zajištění běžného freemailu. Takže Sobotkova aféra s uniklými maily navozuje především otázku: Je premiér užívající box na freemailové službě intelektuálně schopen řídit zemi?