Překonej svůj strach z vody.

Překonej svůj strach z vody. Zdroj: Profimedia.cz

Již brzy virtuální Kelly Rohrbachová a její pes.
"Lajk."
Prosím, pomozte mi, jsem v budoucnosti.
3
Fotogalerie

Facebook a dívky z Pobřežní hlídky všude, kam se podíváš. Virtuální realita Oculus Rift spouští předprodej

Představte si, že si vymyslíte nějaký nesmysl, napíšete o něm pár knížek a za pár let začnete ve světě kolem sebe pozorovat, jak se ten nesmysl stává skutečností. Tohle se stalo spisovatelovi Williamu Gibsonovi, který knihou Neuromancer spoluzaložil žánr kyberpunk. Když si před časem vyzkoušel zařízení na virtuální realitu Oculus Rift, řekl jenom: „Dokázali to.“

Oculus Rift je headset; zařízení, které si nasadíte na hlavu a ocitnete se... jinde. Oči vám přikryjí dvě obrazovky s rozlišením 1080 na 1200 a ve frekvenci 90 Hz vám před nimi vymalují nový svět. Do uší se vám rozezní trojrozměrný zvuk; sbohem, kapající kohoutku. Snímány budou také veškeré pohyby vaší hlavy, takže se ve virtuálním světě budete pohybovat přesně tak, jak se budete pohybovat i ve světě skutečném. A tohle všechno si začne lidstvo objednávat už pozítří.

Prosím, pomozte mi, jsem v budoucnosti.Prosím, pomozte mi, jsem v budoucnosti.|Profimedia.cz

Na oficiálních stránkách už běží odpočet a předobjednávky vypisují i české e-shopy: uvedená cena se pohybuje mezi osmi a devíti tisíci korunami, oficiální cenu hodlá výrobce stanovit až se zahájením předobjednávek. Pokusů s virtuální realitou už tady pár bylo, ale Oculus Rift, projekt nastartovaný na Kickstarteru, má takové mediální i technologické momentum, že by se mu mohlo podařit dát lidem na oči virtuální klapky v masivním měřítku. Zdaleka se totiž nebude týkat jen počítačových / konzolových hráčů. Oculus Rift aspiruje na to stát se stejně samozřejmým prostředkem konzumace obsahu jako iPody a možná i televize.

Koneckonců, jestli dnes tráví lidstvo čas ve vlaku tím, že tam sleduje Star Trek na obrazovce otevřeného laptopu, není sebemenší důvod, proč by si za pár měsíců kolektivně nepřetáhlo přes oči virtuální hadr. Krajina za okny je out. Tady je pár důvodů, proč:

 

1. EVE: Valkyrie

Ke každé předobjednávce zařízení Oculus Rift u vývojáře bude přibalena hra EVE: Valkyrie. Jde o multiplayerovou vesmírnou střílečku z prostředí proslulé hry EVE, ve které se hráč pohybuje otevřeným vesmírem. Oculus Rift už dnes podporuje několik her včetně simulátoru vesmírného podnikatele Elite: Dangerous a simulátoru evropského kamioňáka Euro Truck Simulator 2, ale EVE: Valkyrie má maximální „wow effect“ z toho prostého důvodu, že... zkrátka:

Bude celkem zajímavé sledovat, co udělá Oculus Rift s prodejem dlouhoúhlopříčkových televizí a monitorů. Vážně, proč si kupovat obrovskou televizi do rohu pokoje, když můžete mít – a podle všeho za lepší peníze – ten obraz po celém pokoji? Aby na to viděli i kamarádi? Jací kamarádi?

2. Pobřežní hlídka

Oculus Rift obsahuje aplikaci Oculus Cinema, což je přehrávač filmů. Jakýchkoliv filmů, nejen trojrozměrných. Prostě si to na toaletě nasadíte na hlavu a jste v IMAXu. Jen si to představte – všichni kolem vás si myslí, že spíte. A vy se ve skutečnosti díváte na tuhle slečnu:

Již brzy virtuální Kelly Rohrbachová a její pes.Již brzy virtuální Kelly Rohrbachová a její pes.|Profimedia.cz

To je modelka Kelly Rohrbachová, která ve filmovém pokračování / remakeu / vyždímání seriálu Pobřežní hlídka nahradí Pamelu Andersonovou (a na titulním obrázku je vedle ní The Rock, který tam hraje Davida Haselhoffa nebo podobného plavčíka). Má něco takového, jako je filmová Pobřežní hlídka, vůbec právo na existenci? S headsetem Oculus Rift na hlavě evidentně ano... aplikace navíc umožní, aby se diváci dívali na jedno „filmové plátno“ spolu. Při synchronním sledování totiž vytvoří avatary vašich spolusledujících a připromítne je do virtuálního světa k vám.

3. Facebook

Když Philip Rosendale, autor virtuálního světa Second Life, oznámil, že pro Oculus Rift vytváří virtuální vesmír High Fidelity, bylo to krásné. Jenže pak vývojáře headsetu Oculus Rift koupil za dvě miliardy dolarů zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, který nám velmi pravděpodobně předvede, jak vypadá takový virtuální sociální vesmír doopravdy. Zuckerberg věnuje zásadní pozornost komunikačním platformám – jeho prozíravost je vidět například v jeho koupi aplikace WhatsApp za 16 miliard dolarů: protože WhatsApp, a nikoliv Facebook (ani nic jiného), je v současnosti dominantním komunikačním prostředkem v Africe. A Zuckerberg myslí globálně.

"Lajk.""Lajk."|Profimedia.cz

Budou virtuální 360º koncerty. Budou virtuální galerie výtvarného umění. Budou interaktivní 3D filmy. Bude porno, které prověří každou novou technologii. Odpočet pokračuje a Oculus Rift se blíží. Jako bychom už takhle neměli páru o tom, co se kolem nás ve skutečnosti děje.