Padesátka, filmový debut Vojty Kotka

Padesátka, filmový debut Vojty Kotka Zdroj: Bontonfilm

Kotkova Padesátka porazila v návštěvnosti Hvězdné války

Film Padesátka debutujícího režiséra Vojty Kotka sesadil sedmý díl Hvězdných válek na druhou příčku v návštěvnosti českých kin, alespoň za minulý víkend. Komedie z horského prostředí za týden vydělala více než sedm miliónů korun.

 

Kotek využil obliby horských komedií, jakými byli Snowboarďáci, kde herecky začal svou kariéru, či starší Sněženky a machři a S tebou mě baví svět. Právě na ně se snaží navázat retro komedií, která se částečně odehrává v 70. letech. Film byl vystavěn na základech divadelní hry, jejímž ústředním tématem je závod Jizerská padesátka.

Lechtivé vtipy se mu vyplatily, protože podle Unie distributorů Kotkův film za víkend vidělo téměř 51 000 lidí, zatímco Hvězdné války jen něco přes 42 000. Ačkoli premiéra mezi svátky byla riskantní, evidentně se vyplatila. Od uvedení vydělal pokladnám kin skoro 25 miliónů korun.

První kritiky zatím mluví spíš v neprospěch filmu, hlavně kvůli žánrové neuchopitelnosti a jednoduššímu humoru. Kromě známého hereckého obsazení však film vytahuje dobře pojatá hudební stránka, za kterou stojí Viliam Béreš a Patrik Karpentski, známí například ze svého působení v Baromantice Lenky Dusilové. Na soundtracku se objevují i písně Michala Hrůzy složené přímo pro Kotkův film.

Jak dlouhou bude Padesátka dominovat tržbám kin, je otázkou, zatím mu ale nikdo moc na paty nešlape. O nejbližšího konkurenta v žebříčku návštěvnosti podle očekávání zájem postupně opadá a po Hvězdných válkách je dalším konkurentem v pořadí až film Bod zlomu, jenž za víkend utržil sotva dva milióny korun, což je oproti sedmi miliónům Padesátky solidní rozdíl.