Skvělý nový svět Fotografie z vernisáže

Skvělý nový svět Fotografie z vernisáže Zdroj: dox Jan Slavík

Skvělý nový svět Fotografie z vernisáže
Skvělý nový svět Fotografie z vernisáže
Skvělý nový svět Fotografie z vernisáže
Skvělý nový svět Fotografie z vernisáže
4
Fotogalerie

Skvělý nový svět skončí 25. ledna. Tedy v galerii DOX

Tři slavné romány o temných vizích budoucnosti se střetávají na výstavě Skvělý nový svět v pražském centru současného umění DOX. Tuto „budoucnost“ velkolepě zachycuje 30 umělců z celého světa.

Zatímco Orwellova myšlenka Velkého bratra, který vše vidí, z románu 1984 (vyšel v roce 1949) připomíná totalitní režim, Huxleyho vize je založena na přetvoření civilizace i lidské duše na základě předurčení, vštěpovaném od prenatálního období. Ačkoliv je Orwellova teorie slavnější, víc a plíživěji se naplňuje Huxleyho myšlenka obětování svobody za pohodlí. Názvem Huxleyho románu z roku 1932, Brave New World (česky vyšlo jako Konec civilizace aneb Překrásný nový svět), inspiroval název celé výstavy.

Poslední dílo, jež doplňuje dystopickou trojici, je 451 stupňů Fahrenheita (1953). Spěch, nezájem o druhé a mizející intelektuální společnost, kterou nahrazuje povrchnost médií, jsou jeho hlavními motivy. Ray Bradbury se v něm pokusil vyburcovat veřejnost z letargie. I tato hrozba protkala naši současnost a je aktuální.

Právě na spojení těchto tří motivů s naším světem výstava sází. Součástí expozice jsou čtyři části: Život v kleci, Svoboda v bublině, Odtržení a Absolutní štěstí. Aktuálně se jeví právě třetí část, jež poukazuje na mizení lidskosti a zobrazuje problematiku hikikomori, která je současným japonským fenoménem a popisuje právě jedince vydělené ze společnosti.

Výstava zahrnuje snad všechny myslitelné způsoby prezentace, od velkolepých soch diktátorů přes sítě chodeb vytvořené z průhledné lepicí pásky, jež jsou umístěny v šestimetrové výšce, až po živé instalace, na nichž se podílí divadelní soubor Farma v jeskyni. Kromě samotné výstavy DOX nabízí diskuse na související témata i workshopy s umělci.

Za celým konceptem výstavy stojí Leoš Válka a jeho kolegyně Michaela Šilpochová. Právě oni zvolili pro třicítku umělců z celého světa téma známých budoucích vizí. Varovné poselství zdůrazňuje Orwellův citát: „Lidstvo má na vybranou mezi svobodou a štěstím a pro obrovskou masu lidstva je štěstí lepší.“

Jak moc se předpovědi shodují s realitou a v čem je smyšlená budoucnost již překonána, můžete zjistit až do 25. ledna, kdy výstava Skvělý nový svět končí.