Už?

Už? Zdroj: Profimedia.cz

Už?
Už?
Tak Georgi, už?
Až to bude, tak to bude.
4
Fotogalerie

Psát Hru o trůny není žádný med: autor knižní série prošvihl poslední uzávěrku

Upřímně řečeno, George R. R. Martin tady není od toho, aby dělal lidem radost. Mnohem spíš byl seslán na svět, aby vnesl do našich životů zkázu, zmar a zoufání. Hrdinům svých knih dává za uši bezprecedentním způsobem a proměnit život v pustinu zmaru se mu daří i v případě čtenářů. To, co se stalo před pár dny, 2. ledna, je jen nejnovější hřebík do mohyly utrpení.

2. ledna totiž George R. R. Martin na svém blogu uvedl následující: 

Kniha THE WINDS OF WINTER není hotová.

Věřte mi, napsat tato slova mne nenaplnilo žádnou radostí. Jste zklamáni – a nejste sami. Zklamáni jsou mí redaktoři a vydavatelé, zklamáno je HBO, zklamáni jsou mí agenti a zahraniční vydavatelé a překladatelé... ale nikdo nemůže být zklamán více než já. Celé měsíce jsem si teď nic nepřál tolik, jako být schopen říct: „Dokončil jsem a odevzdal knihu THE WINDS OF WINTER posledního dne nebo před posledním dnem roku 2015.

Ale kniha ještě není celá.“

Už?Už?|Profimedia.cz

Chvilka pro nezasvěcené: Hra o trůny, respektive Píseň ledu a ohně, je monumentální knižní série v žánru fantasy, jímž je George R. R. Martin autorem. Knihy se staly předlohou k neméně monumentálnímu televiznímu seriálu stanice HBO, který si vzal za svůj název první knihy v sérii. První kniha, Hra o trůny, vyšla v roce 1996. První část seriálu měla premiéru v roce 2011.

Co se pokazilo: Stalo se to, co muselo být jasné všem, kteří si už nějaké to čekání na novou část Martinova opusu užili předtím, než se do fronty postavilo HBO. Jen tak pro ukázku: Na druhou knihu v řadě (Střet králů) čekali čtenáři dva roky. Třetí, Bouře mečů, vyšla za další dva. Solidní tempo, řekli si čtenáři a nabrousili si zuby na další díl – Hostinu pro vrány. Jenže Hostina pro vrány nepřicházela. Nepřišla za dva roky, nepřišla ani za další dva. Čekání nakonec trvalo pět let, až do roku 2005. A na další knihu, Tanec s draky, už se čekalo let šest. 

Už?Už?|Profimedia.cz

George R. R. Martin má navíc pěkný zvyk posunovat v knihách děj o pouhé pikosekundy (v jedné z knih jede dokonce jen paralelní děj k té předchozí); takže když HBO ohlásila, že to celé začne zfilmovávat dřív, než to celé George R. R. Martin dopíše, bylo jasné, že to spěje ke katastrofě martinovských rozměrů. Ještě jednou pro pořádek: seriál se začal vysílat ve stejném roce, kdy na pultech přistála pátá kniha ze série. Nyní seriál knihy dohnal; ale šestý díl pořád ještě není napsán.

Původně měla být kniha The Winds of Winter dokončena říjnu 2014. Tak by se stihlo její vydání v březnu 2015 a kniha by tak vyšla dřív, než by HBO začalo vysílat relevantní, šestou sérii televizního seriálu. V říjnu 2014 ale George R. R. Martin pořád ještě bušil do klávesnice (byť ho začínám podezírat, že to celé píše ve skutečnosti brkem namáčeným v inkoustu), a tak byla uzávěrka posunuta na konec roku 2014 – s tím, že se to do toho října nějak stihne. Výsledek splnil očekávání: „Nemůžu vám říct, kdy to bude hotové, ani kdy to vyjde,“ oznámil Martin koncem roku. „Nebudu si dávat další uzávěrku, kterou bych pak zase propálil.“

Tak Georgi, už?Tak Georgi, už?|Profimedia.cz

Ale stalo se a nyní spisovatel nestihl rukopis odevzdat v poslední možný termín, který zaručoval, že si jeho příběh přečtou čtenáři dřív, než jim začne televizní seriál (jehož scenáristé a producenti s Martinem úzce spolupracují) prozrazovat jednu pointu druhou, týden co týden. „Nezdá se ani, že knihu dopíšu zítra – ani příští týden,“ řekl k tomu Martin. „Ano, napsána je spousta. Stovky stran. Tucty kapitol. Ale také toho ještě zbývá spoustu napsat. K dopsání stále zbývají měsíce... a to v případě, že psaní půjde dobře. (Občas jde. Občas nikoliv.)“

Celá tahle kauza je něco úplně nového. Když začala Hra o trůny, tedy knižní Píseň ledu a ohně vycházet, všichni jsme se modlili jen za to, aby to George R. R. Martin stihl dopsat, než umře. To byl v podstatě jediný tlak, kterému jsme byli jako čtenáři vystaveni – a jak to má spisovatel zařízené se zubatou, už je jeho věc. Jenže situace, která probíhá nyní, je úplně nový precedent. Spisovatelovi Martinova formátu musí dost stačit, když má nůž na krku sám od sebe: jenže teď na něm visí ještě televizní megabyznys globálního dosahu; a s takovou zodpovědností na hrbu musí být psát svůj opus magnum tedy opravdu paráda.

Až to bude, tak to bude.Až to bude, tak to bude.|Profimedia.cz

Ale těžko říct, třeba to Georgovi R. R. Martinovi vyhovuje. Soudě podle těch hrůz, které provádí hrdinům svých knih, v sobě má značnou dávku sadismu. A protože The Winds of Winter navíc ještě ani není poslední kniha (tou bude A Dream of Spring) je nejvyšší čas, aby v sobě jeho čtenáři probudili masochistické sklony. Uzávěrkový rok 2025 se blíží.

Kdo je kdo ve Hře o trůny? Připomeňte si před poslední řadou důležité postavy >>>