Prahou prošel tříkrálový průvod

Prahou prošel tříkrálový průvod Zdroj: ČTK

Prahou prošel tříkrálový průvod
Prahou prošel tříkrálový průvod
Prahou prošel tříkrálový průvod
Prahou prošel tříkrálový průvod
4
Fotogalerie

Prahou pošel tříkrálový průvod

Historickým centrem Prahy dnes prošel za velkého zájmu přihlížejících průvod se třemi králi na velbloudech. Akce pořádaná Arcidiecézní charitou Praha zahájila 16. ročník Tříkrálové sbírky. Desítky účastníků v kostýmech tří králů a různých biblických postav došly od kostela sv. Tomáše přes Karlův most, Karlovu ulici a Malé náměstí k živému betlému na Staroměstském náměstí. Cestou je zdravily stovky lidí, mezi nimi mnoho zahraničních turistů.

Na pódiu vybudovaném na Staroměstském náměstí králové podle biblické legendy symbolicky předali dary nově narozenému Ježíškovi. Poté k přítomným pod pódiem promluvil kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka. V projevu mimo jiné vyzval k účasti na sbírce pro všechny potřebné "bez rozdílu víry a společenského přesvědčení". V závěru požehnal koledníkům. Akci zakončilo vystoupení sboru s vánočními písněmi.

Tříkrálová sbírka potrvá do 14. ledna, v jednotlivých regionech začíná v různých časech. V Praze se zapojilo přibližně 1000 dobrovolníků, v celé České republice 50.000. Organizátoři očekávají podobně jako loni výtěžek sbírky přes 89 milionů korun. "Arcidiecéze Praha plánuje například ze sbírky pomoci migrantům a uprchlíkům, přispět na stacionář pro seniory a charitní centrum v Příbrami a pomoci běloruským dětem ze sociálně slabých rodin a české nemocnici v Ugandě," uvedla za pořadatele Jarmila Lomozová. Do zahraničí podle ní zamíří deset procent z výtěžku pražské sbírky.

Již v úterý zahájili symbolicky sbírku v Kladrubech na Tachovsku za partnerské diecéze v Plzni a v Řezně stovky koledníků z Bavorska a z Čech. V Jihomoravském kraji a části Kraje Vysočina začala Tříkrálová sbírka v sobotu. Koledníci lidem popřejí šťastný nový rok, zazpívají koledu, věnují drobný dárek a při tom poprosí o příspěvek do zapečetěné pokladničky s logem Charity ČR. Výtěžek Tříkrálové sbírky 2016 je určen na pomoc těm, kteří si sami pomoci nedokážou kvůli stáří, nemoci či své nedobré sociální situaci.

Přispět do sbírky lze také zasláním DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 korun, na pomoc potřebným jde 28,50 koruny). Podpořit sbírku je možné také příspěvkem na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800 u České spořitelny, VS 777.