Za propuštění šejka se často demonstrovalo i v Saúdské Arábii

Za propuštění šejka se často demonstrovalo i v Saúdské Arábii Zdroj: ČTK

Mezi Íránem a Saúdskou Arábií to vře - kvůli popravě ší'itského duchovního

Mezi Saúdskou Arábií a Íránem panují od včerejška napětí. Mezi sedmačtyřiceti popravenými, které si rozsudek smrti vyslechli v Saúdské Arábii, je i známý šíitský duchovní šejk Nimr. Oblíbený bojovník za dodržování lidských práv byl spolu s dalšími obviněn z protistátní činnosti (jako například zahraniční vměšování) a odsouzen. Dnes vnoci napětí vyvrcholilo, v Teheránu hořela saúdskoarabská ambasáda. Íránští představitelé však vyzývají ke klidu. 

Za propuštění Šejka bojovala i Amnesty International, avšak marně. 2. ledna byl šejk popraven, což vyvolalo velké demonstrace šíitů. "Nelze pochybovat o tom, že nespravedlivé prolití krve tohoto mučedníka bude mít následky a že boží ruka saúdské vedení potrestá,” prohlásil dnes íránský ajatolláh Chameneí. "Tento utiskovaný duchovní lidi nevyzýval k ozbrojenému hnutí a ani se nezapojil do tajného intrikaření. Pouze na veřejnosti vyjadřoval kritiku založenou na náboženské vroucnosti," řekl k Nimrovi íránský vůdce.

Ostře také vystoupil proti Západu, který prý mlčí, ačkoli se vydává za zastánce svobody, demokracie a lidských práv. "Proč mlčí ti, kdo prosazují lidská práva? Proč zastánci svobody a demokracie podporují tuto (saúdskoarabskou) vládu?" řekl Chameneí.

Západní skupiny ochránců lidských práv už Nimrovu popravu odsoudily, ministerstvo zahraničí USA vyzvalo Saúdskou Arábii, aby respektovala lidská práva, a ministryně zahraničí Evropské unie Federica Mogheriniová prohlásila, že základní občanská a politická práva je třeba respektovat v každém případě, i v boji s terorismem.

Také šéf OSN Pan Ki-mun vyjádřil zděšení nad hromadnou popravou a vyzval ke klidu a zdrženlivosti. "Šajch Nimr a řada dalších popravených vězňů byli usvědčeni po soudních procesech, které vzbuzují vážné obavy, pokud jde o povahu obvinění a spravedlnost procesu," řekl v prohlášení mluvčí generálního tajemníka OSN.

Šéf OSN podle mluvčího o Nimrově případu hovořil se saúdskoarabskými vůdci při několika příležitostech a vyzval Rijád ke zmírnění všech už vynesených trestů smrti.

"Generální tajemník rovněž vyzývá ke klidu a zdrženlivosti v reakci na popravu šajcha Nimra a naléhá na všechny regionální představitele, aby se zasadili o nezhoršování sektářského napětí," řekl mluvčí. Šéf OSN prý také odsoudil násilnosti demonstrantů na saúdskoarabské ambasádě v Teheránu.

Saúdská Arábie hromadně popravila 47 lidí usvědčených z terorismu, mezi nimi i vlivného 56letého šíitského duchovního, který působil mezi šíity ve Východní provincii Saúdské Arábie a netajil se kritikou Rijádu. Nimr prosazoval odtržení provincie od zbytku království, podle znalců ale nikdy nevyzýval k násilí. Šíitskou komunitu v Saúdské Arábii podporuje šíitský Írán.

Šíité zorganizovali protesty také na východě Saúdské Arábie a v Bahrajnu, kde policie proti nim použila slzný plyn.

Írán si předvolal saúdskoarabského chargé d ́affaires v Teheránu. Kvůli "nepřátelské" reakci Íránu na Nimrovu popravu si pak v Rijádu povolalo saúdské ministerstvo zahraničí i íránského velvyslance.