Zatímco profesor Petr Fiala sázel na akademický styl bez šarmu profesora Klause, lze očekávat, že Ivan Horník přinese do čela ODS styl zcela nový

Zatímco profesor Petr Fiala sázel na akademický styl bez šarmu profesora Klause, lze očekávat, že Ivan Horník přinese do čela ODS styl zcela nový Zdroj: Profimedia.cz

Šlapat musí hlavně kabina: ODS převezme Ivan Horník

Podle zatím nepotvrzených informací ze sídla ODS došla majitelům strany trpělivost se současným vedením na čele s akademikem Petrem Fialou. Chystá se malé personální zemětřesení.

Do čela strany, která na svých bedrech nesla hlavní tíhu transformace společnosti a dala světu takové lídry, jakými byli Václav Klaus, Mirek Topolánek a Petr Nagy, se brzy postaví polepšený fotbalový impresário Ivan Horník.  Ten už pracuje v čele malého týmu, který chystá další transformaci, tentokrát strany samotné, v ryze české uskupení.

V rozhovoru s reflex.cz Horník uvedl, že ze současného vedení strany nepočítá s nikým.

„Rozhazovaly se nesmyslné peníze za stárnoucí hvězdy v naději, že budeme hrát rovinu s velkokluby jako ANO,“ říká Horník, jenž vešel v povědomí velké části národa jako hlavní postava korupční aféry Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? jež měla svého času premiéru na newyorské Broadwayi. Za aféru se dnes Horník podle svých slov velmi stydí a pokračování nepřipravuje.

„Musíme stát na zemi. Šlapat musí hlavně kabina, jinak to nemá cenu. Třeba Miroslava Němcová, to je jinak milá paní, o tom žádná, ale nedovedu si ji představit jako tahouna kabiny, natožpak ve sprše,“ uvedl Horník, a to přesto, že zejména tvůrčí představivostí v minulosti vynikal.

Protřelý bafuňář o sobě rád říká, že je srdcař.

„Všechno dobré, co jsem v minulosti udělal, zastínila aféra,“ povzdechl si nedávno nad šálkem čaje Roibos v útulné vinohradské čajovně.

„Ale zeptejte se hráčů, ti dobře vědí, že když jsem něco slíbil, bylo na mě spolehnutí.“

S touto neotřelou taktikou se nyní hodlá prosadit v české politice. Narazí však na zástupy skeptiků.

„Vyloučeno,“ reagoval na Horníkovu strategii předseda konkurenční TOP09 Miroslav Kalousek. „Sliby jsou dobré do předvolební kampaně, jejich užitečnost je však ve vztahu k jejich plnění po volbách omezená, a lidé to dobře vědí. Panu Horníkovi přeju hodně štěstí, ale s touto taktikou zcela jistě narazí,“ dodal Kalousek.

Předseda sociální demokracie, premiér Bohuslav Sobotka je optimističtější. „ODS je na dně a pan Horník může jít jen jedním směrem, a to nahoru. Je to silný soupeř.“

Horník se bude nyní soustředit na to, aby přežil jaro. Poté chce nakoupit několik nadějí na posty místopředsedů, nehodlá je ale přeplácet.

„Maximálně tři miliony za funkcionáře. Během několika let ho můžeme vychovat a prodat třeba za 15. Kam? Původně jsem si myslel na německou CDU, ale ta teď bude mít k dispozici desítky tisíc levných talentů z islámského kulturního okruhu.“

Proto Horník pošilhává na Východ. V moskevské Dumě je několik stranických formací, které vypadají dobře na papíře, ale mají slabou lavičku a napěchované rozpočty. Sankce EU nejsou přitom pro manažera formátu Horníka žádným problémem. Štěstíčku v Bruselu chce vyjít naproti, což je jedna z mála praktik, již si uchoval z minulosti: proslýchá se, že jedná s bývalým německým kancléřem Gerhardem Schroderem o zastupování ODS v Evropském parlamentu a Evropské komisi.

„Bude to drahé, ale prvotní investice se nám do budoucna stokrát vrátí. V tomto punktu: kam se na mě hrabe Babiš s Teličkou a Dlabajovou, papírovými tygry,“ uvedl poněkud fanfarónsky Horník a odmítl si nechat zaplatit Roibos a Be Be sušenky.

„Může jít o laciné gesto, jak udělat dojem na naivního reportéra,“ řekl nám k tomu kněz Tomáš Halík. „Může to však být autentický signál o přerodu polepšeného hříšníka. Ukáže čas. Podívejte se na takového Sekyru, bez něhož bychom byli v Oxfordu jen poloviční,“ dodává Halík, jenž má s obracením zkušenosti.  

Horník to odmítá komentovat a soustředí se nyní na poctivou práci v terénu. Na kecy, jak nám řekl, teď nemá čas.