Žhářský útok v Palestině.

Žhářský útok v Palestině. Zdroj: boredpanda.com

Izraelští svatebčané oslavovali smrt palestinského chlapce. Policie už je zatkla

Izraelská policie zadržela 29. prosince čtyři muže. Tentokrát to ale nebyli Palestinci, nýbrž Židé. Má k dispozici video, na kterém jsou ortodoxní židé tančící se zbraněmi a noži u fotografie palestinského chlapce zabitého při žhářském útoku.

Jak uvádí agentury: „Akce zjevně oslavující čin spáchaný v červenci v Kfar Dumě na okupovaném Západním břehu Jordánu pobouřila izraelskou veřejnost. Při útoku zahynul osmnáctiměsíční Palestinec a následkům zranění později v nemocnici podlehli i oba jeho rodiče. Video natočené na svatbě zachycuje rozradostněné Židy, kteří nechávají kolovat fotografii palestinského chlapce z Kfar Dumy a přitom do ní bodají. Na základě záznamu policie zatkla ženicha a tři svatební hosty.“

Svatební pár patří prý k nejradikálnější pravici a někteří ze svatebních hostů jsou přátelé žhářů z Kfar Dumy.

Premiér Benjamin Netanjahu chování ostře odsoudil. Útok na palestinskou rodinu přežil jen chlapcův pětiletý bratr, který je vážně zraněný a je v izraelské nemocnici.

Všichni fanatici jsou nebezpeční

Celý případ ukazuje, že nebezpeční jsou všichni fanatici a je celkem jedno, co je jejich modlou. Premiéra Rabina také zabil fanatický Žid a ne žádný arabský terorista.

Ještě důležitější je ale rozdíl, jaký zaujímají obě společnosti vůči teroristům a fanatikům ze svých řad. Palestinci oslavují útoky v ulicích, děti jsou vychovávány k nenávisti už od školky, po vrazích se pojmenovávají ulice a jsou považováni za mučedníky, pokud zahynou při sebevražedném útoku nebo přestřelce s izraelskými vojáky. Své děti palestinští rodiče neodvedou z míst střetů, ale z nějakého nepochopitelného důvodu je tam nechají a ty se pak stávají oběťmi izraelských střel.

Předseda samosprávy, když Palestinci něco provedou, slovně útok odsoudí, načež následuje nějaké ALE. Něco ve smyslu, že za to ale stejně může Izrael, protože je okupant.

Izrael své násilníky a vrahy, kteří se dopouští zločinů proti Palestincům, trestá. A ještě důležitější je, že společnost tyto činy odsuzuje a neztotožňuje se s nimi.
V tom je klíč k problému. Každá společnost má své extremisty, ale především se s nimi musí vypořádat sama.