Svět po jaderné katastrofě lákal hráče víc než reálná Sibiř...

Svět po jaderné katastrofě lákal hráče víc než reálná Sibiř... Zdroj: archív

Vault Boy - průvodce světem Falloutu
Tady se prostě nedá pracovat.
Něco ještě pohodlnějšího.
Fallout 4
Fallout 4
9
Fotogalerie

"Fallout mi vzal ženu, práci i zdraví!" Závislák se soudí s tvůrci hry

Nehostinný svět zničený jadernou válkou, ač jen virtuální, byl pro osmadvacetiletého Rusa pořád lákavější než skutečná Sibiř současnosti. Tři týdny se od počítače skoro nezvedl, což ho stálo práci i manželku. Jistého právníka to natolik zaujalo, že se mu nevysmál a je zvědavý, zda něco vysoudí.

Chlapík z Krasnojarska požaduje od americké společnosti Bethesda Game Studios a ruského distributora hry půl milionu rublů (asi 177.000 Kč) jako odškodnění za své utrpení.

O nové hře Fallout 4 se chlapík dozvěděl z masivní reklamy (ostatně billboardy na ni byly i v Česku, což je u počítačových her celkem vzácnost), načež si ji nainstaloval do počítače, aby si obstaral zábavu na pár večerů. Namísto toho hře natolik propadl, že si ani nevšiml, že uběhly tři týdny a během likvidování nemrtvých se z něj samotného stala zombie. Zhoršilo se mu zdraví, protože při hře skoro nejedl a nespal, vyhodili ho z práce a utekla mu žena.

Postkatastrofické USA byly pro muže lákavější než domácí Sibiř.Postkatastrofické USA byly pro muže lákavější než domácí Sibiř.|archiv autora

"Kdybych věděl, že hra může vyvolat takovou závislost, byl bych opatrnější. Nekoupil bych si ji, anebo bych koupi odložil na dovolenou, anebo na novoroční svátky," tvrdí nešťastník a přirovnává to k povinnému varování, jež je na cigaretách dokonce i v Rusku.

Novoroční svátky v Rusku trvají obvykle deset dnů; podle zlých jazyků jsou tak dlouhé proto, aby lidé měli čas vystřízlivět ze silvestrovských oslav.Právníci tvrdí, že podobný případ nepamatují, a právě proto pomohli Sibiřanovi se žalobou, aby u soudu vyzkoušeli, jak daleko může kauza dojít. Ruské soudy zpravidla přiznávají daleko nižší odškodnění, než požaduje žaloba.