George W. Bush

George W. Bush Zdroj: Reuters

George W. Bush zachránil miliony životů, ale nemluví se o tom

O jedné věci se nemluví, že prezident George W. Bush pomohl zachránit miliony lidských životů. A nebyli to Američané.

Magazín Foreign Policy se před dvěma lety ptal, který prezident vstoupí do dějin jako největší humanista. Jako o velkém humanistovi se mluvilo o prezidentu Herbertu Hooverovi, protože pomohl zmírnit hladomor po první světové válce v Evropě a bolševickém Rusku ve 20. letech. To všechno ale udělal ještě předtím, než se stal prezidentem. Další by mohli myslet na Franklina Delano Roosevelta a jeho New Deal, jehož iniciativy zmírnily chudobu a nemoci ve Spojených státech po Velké hospodářské krizi.

Autor článku z roku 2013 Christian Charyl ale navrhuje, aby tento titul největšího humanisty měl prezident George W. Bush pro svůj program potírání AIDS. Na rozdíl od Hoovera program začal, když byl v úřadě, a narozdíl od Roosevelta za to nedostal žádné voličské hlasy, protože většina z těch, kdo dostali pomoc, nebyli občané Spojených států. Navíc je dost málo Američanů, kteří si ho s touto pomocí vůbec spojují. Charyl považuje za tragické, že zahraniční politika Bushovy administrativy zatemnila tento projekt, ze kterého se Američané a zbytek světa mohou poučit. Odpůrci i příznvci se na něj dívají perspektivou "boje proti teroru", ale málokdo slyšel o programu PEPFAR (The U.S. President's Emergency Plan for AIDS Relief). Ten Bush vyhlásil v projevu o stavu Unie v roce 2003.

Obama to utlumil

O deset let později prezident Barack Obama sice vyhlásil cíl dosažení "generace bez AIDS", ale prostředky na tento program snížil.

V onom projevu v roce 2003 vyzval Bush Kongres, aby sponzoroval ambiciozní program na podporu antivirových léků a další léčby trpících HIV v Africe. Od té doby vláda USA vydala 44 milard dolarů, což je částka, která v sobě zahrnuje i 7 miliard pro Globální fond boje proti AIDS, tuberkuloze a malarii. Pro srovnání autor uvádí, že nejnovější americká letadlová lod stojí 26,8 miliardy dolarů.

Není možné přesně říci, kolik životů tento program zachránil, současný ministr zahraničí John Kerry ale uvádí, že to může být kolem pěti milionů lidí. V každém případě platí, že počet nemocných AIDS posledních několik let klesá. Zatímco ve světě Bushova popularita značně klesla, především kvůli invazi do Iráku, v Africe patří k oblíbeným politikům. Obama se setkal s demonstracemi kvůli snížení financí dokonce i ve "své" Keni.

Objevila se samozřejmě i kritika programu, která poukazovala na to, že některé položky byly ovlivněny konzervativními kruhy, které třeba prosazovaly vyloučení prostitutek z poskytované pomoci. Zdá se ale, že takové restrikce neměly praktický dopad. Pozoruhodné také je, že se na programu shodli přes vzájemné půtky republikáni i demokraté.

Vlastně by někdo mohl navrhnout Bushe na Nobelovu cenu míru. Obama ji dostal za nic a mezitím se svět i jeho vinou dost rozpadl, tak by to nebylo tak absurdní, ne?