Magda Hájková pracuje víc než dřív, ale je spokojená.

Magda Hájková pracuje víc než dřív, ale je spokojená. Zdroj: Archív Magdy Hájkové

„Mocná máma“ Magda Hájková: Přeju si, abychom zůstali malou rodinnou firmou

Desetitisíce ušitých ekologických svačinových kapes, milionový obrat a smršť nápadů na zlepšení. Hopsa hejsa do Brandejsa za sídlem Mags Bags podnikatelky Magdy Hájkové.

Magda Hájková vystudovala keramiku na střední průmyslovce a Vyšší odbornou informačních služeb, obor služby muzeí a galerií, a poté odjela na zkušenou do Spojených států. Po návratu pracovala jako manažerka v investiční společnosti a práce ji bavila, ale rodina ještě víc. S manželem si pořídili rovnou tři děti a mateřská dovolená se táhla k nesnesení. Až jednoho dne přišla inspirace – Magda Hájková od kamarádky dostala pestrobarevné látkové pytlíky na svačinky pro děti. A rozhodla se, že je bude šít také, z pohodlí domova v Brandýse nad Labem, a že je dotáhne k dokonalosti.

Podpořena vítězstvím v Rozjezdech, soutěži českých start-upů, se před čtyřmi lety vrhla po hlavě do staré dobré ruční práce. Začala šít ve velkém z bavlněných a lněných látek s úžasnými vzory (a vnitřní nylonovou vrstvou s polyuretanovým zátěrem) ekologické svačinové kapsy, „chlebapsy“ a „chlebousky“, tedy sáčky na čerstvý chléb a ubrousky na pečivo: „Původně jsem si od projektu Mags Bags slibovala, že mi uvolní ruce – že si budu moct šít, kdy chci, starat se víc o rodinu a umělecky se realizovat,“ říká Magda Hájková. „Dnes, kdy před Vánoci šiju po nocích a víkendech a na našem e-shopu jsme museli dávno stopnout objednávky, které je možné dodat před Vánoci, na to vzpomínám jako na utopii. Ještě že nejmladší dcerka v září nastoupila do školky a prodloužila mi tím pracovní den.“

Mags Bags stoupá obrat meziročně zhruba o dvacet procent. „Většímu růstu se ovšem bráním – přeju si, abychom zůstali malou rodinnou firmou, jinak by naše práce ztratila svoje kouzlo. Moje maminka háčkuje síťovky a já jsem schopná ušít za den až 130 kapes, to je můj osobní rekord. Běžný denní průměr je sedmdesát svačinových kapes – a to jsem před koupí šicího stroje vůbec neuměla šít,“ směje se žena, která své zboží začínala prodávat na farmářských trzích a na populárním „rukodělném“ serveru Fler.cz, kde si v současné době přivydělává na 1700 prodejců, z nichž většinu tvoří právě maminky malých dětí.

„Doufala jsem, že budu brát látky jen od českých výrobců,“ říká Magda Hájková, které nejsou cizí myšlenky udržitelného rozvoje a ekologie. „Ale bohužel mě nabídka zklamala, alespoň tedy dodržuju pravidlo českých dodavatelů. To je pro mě mimochodem jeden z nejkrásnějších momentů mé práce – když mi do schránky dorazí vzorkovník a s dětmi vybíráme nové vzory.“

Magda Hájková se svým stánkem.Magda Hájková se svým stánkem.|Archív Magdy Hájkové

Mags Bags, potravinové obaly na tisíceré použití, ulevují přírodě od plastového odpadu a pečivo v nich zůstane mnohem déle čerstvé než v mikrotenových sáčcích, nevlhne v nich ani neosychá. Navíc jsou kapsy nenáročné na údržbu (perou se na čtyřicet s barevným prádlem nebo se otřou vlhkým hadříkem) a krásné, pečlivě vypracované. Radost pohledět, radost z nich pojíst.

„Sice dnes pracuju mnohem víc než kdykoli předtím v zaměstnání, ale když rozvíjíte něco svého a k tomu máte ekologické poslání a nároky na vkus, baví vás to. Nabíjí vás zpětná vazba a vidíte, že to má smysl, není to žádné přehazování čísel z jednoho papíru na jiný,“ říká Magda Hájková, která by si časem ráda v Brandýse otevřela kavárnu s galerií a otevřenou šicí dílnou.