Sacha Baron Cohen

Sacha Baron Cohen Zdroj: Joella Marano (CC BY-SA 2.0)

Borat by zuřil, ale jeho představitel dává milion dolarů na uprchlíky

Málokdo si dovede dělat tak ostrou, stupidní a hlavně otevřenou srandu z menšin všeho druhu jako britský komik Sacha Baron Cohen. Obvykle se ale pod vulgární bžundou na první dobrou skrývá trefná satira. Coby rádobyrapper Ali G zesměšňoval kopírování amerických ghett a adoraci násilí i drog, jako kazašský reportér Borat se strefoval do antisemitismu a předsudků vůči třetímu světu, v roli rakouského moderátora Brüna řešil homosexualismus a jako diktátor admirál generál Aladeen tak nějak naznačoval, že Arabové jsou taky lidi. Teď odhodil fóry stranou a jasně ukázal své postoje: dává milion dolarů na pomoc uprchlíkům.

Cohen a jeho manželka Isla Fisherová se rozhodli dát 500.000 dolarů organizaci Save the Children, která z těchto peněz zaplatí dětem na severu Sýrie očkování proti spalničkám. Stejnou částku získá i Mezinárodní záchranný výbor (IRC), který pomáhá uprchlíkům v Sýrii i sousedních zemích, zejména pak ženám a dětem. Soustřeďuje se hlavně na poskytnutí zdravotní péče, přístřeší, ale i budování vhodného hygienického zázemí.

Podle Justina Forsytha z organizace Save the Children peníze "zachrání tisíce životů a ochrání ty nejzranitelnější děti". Svým darem rovněž Cohen a jeho manželka pomáhají upozornit na tragédii, která v oblasti nadále probíhá, dodal Forsyth.

Dar ocenil i bývalý britský ministr zahraničí David Miliband, který nyní stojí v čele IRC. Jak Miliband uvedl, jde o "obrovský projev lidskosti".

Ne vždy to tak z Cohenových nejapných, ba nevkusných fórů vypadá, ale vystudoval historii na Cambridge. A o antisemitismu ví také své, sám praktikuje židovské zvyky a předkové z matčiny i otcovy strany přišli do Británie z Německa, respektive z východní Evropy.