Takto vypadají některé sjezdovky ve Švýcarsku.

Takto vypadají některé sjezdovky ve Švýcarsku. Zdroj: EPA

Resorty se potýkají s nedostatkem sněhu. Nejen v Čechách

Všechny české skiareály hlásí, že letošní lyžařská sezona bude patřit k jedné z nejhorších za posledních několik let. Sníh, který napadl před třemi týdny, roztál. Před několika dny dokonce jeden z beskydských skiareálů ohlásil, že krachuje. Tento problém však netrápí jen Českou republiku. Obdobné obtíže řeší také v Švýcarsko.

Ve švýcarských lyžařských střediscích se objevují obdobné obrázky jako v České republice. Zpráva, kterou včera zveřejnil britský deník Independent, dokládá, že se v někerých střediscích Švýcarska potýkají s obrovským nedostatkem sněhu. Například ve středisku Leysin je patrné v podstatě totéž, co u nás - několik lyžařů, kteří sjíždějí sjezdovky po umělém sněhu. Ty jsou přitom obklopené zelenými vrcholky hor, na nichž se sníh vzhledem k nadprůměrným teplotám letošní zimy neměl šanci udržet.

Klimatologové, jež citoval deník Independent, upozorňují, že vysoké teploty jsou způsobené mimo jiné slábnoucím Humboldtovým proudem v Tichém oceánu. Proud není dostatečně chladný, okolní vody se oteplují a právě toto má vliv i na počasí. Podle některých prognóz by mohla být zima v roce 2016 ještě teplejší.