„21. století je století žen,“ je si jistá Petra Janíčková.

„21. století je století žen,“ je si jistá Petra Janíčková. Zdroj: archív Petry Janíčkové

Festival Všem ženám
Zleva: Božena Řežábová, Zakladatelka a ředitelka  projektu Gamee a Petra Janíčková, Zakladatelka a ředitelka pracovního portálu Pracezeny.cz
Petra Janíčková přednáší úvodní slovo na loňském ročníku svého festivalu Všem ženám.
3
Fotogalerie

"Mocná máma" Petra Janíčková: Chci ukázat ženám, že musejí mít odvahu

„21. století je století žen,“ je si jistá Petra Janíčková, někdejší korporátní šéfka, dnes majitelka pracovního portálu Pracezeny.cz a pořadatelka festivalu Všem ženám. Dlouhodobě má v Česku mateřství, respektive neúměrně dlouhá rodičovská dovolená mnohem silnější negativní vliv na ženskou zaměstnanost než v ostatních evropských zemích. 

Jen každá pátá žena s dětmi do tří let věku pracuje a z matek, které mají děti šestileté a mladší, je zaměstnáno pouhých 42 %, což je propad v zaměstnanosti vůbec nejvyšší mezi evropskými zeměmi.

Jsme státem s nejdelší mateřskou a posléze rodičovskou dovolenou na světě, navíc placenou natolik slušně, že to většinu maminek nenutí pracovat. A i kdyby nutilo, na plný úvazek být zaměstnány nemohou: zpočátku ze zákona, pak z nedostatku míst ve školkách. Také částečných nebo flexibilních úvazků je u nás stále velký nedostatek – podle Eurostatu mělo v roce 2014 pouze 9,5 % pracujících Češek zkrácený úvazek, zatímco průměr EU je 32,2 %. Trh práce chce ženám otevřít Petra Janíčková, která v osmém měsíci těhotenství založila pracovní portál pracezeny.cz.

Absolventka Baťovy univerzity ve Zlíně začala podnikat v devatenácti letech a od té doby se nezastavila. Aktuálně má kromě tříletého synka ještě jedno dítě – u příležitosti mezinárodního dne žen piplá a mazlí druhý ročník festivalu Všem ženám, který loni založila, jak sama říká, na podporu ženské síly a všeho, co můžou ženy věnovat společnosti.

„V programu festivalu jsme propojili byznys a korporátní svět s životním stylem a kulturou,“ říká Petra Janíčková. „K nějakým třem stovkám žen budou v březnu v pražské Novoměstské radnici hovořit třeba lékař a psychiatr Milan Hrabánek, který se věnuje porodnímu traumatu, módní návrhář Osmany Laffita probere oblečení do kanceláře a sportovkyně Kateřina Neumannová a Helena Suková promluví o životním restartu.“

Petra Janíčková sama jistý restart zažila díky mateřství – bývalá šéfka jazykové školy Berlitz a výkonná ředitelka Britské obchodní komory v České republice sice milovala svou práci, ale chtěla podnikat, zkusit něco nového a stát se mámou. A tyhle tři touhy se časově pěkně sešly: „V těhotenství jsem pracovala až osmnáct hodin denně, pár pracovních e-mailů jsem odeslala z porodnice a ani po narození synka jsem nepřestala pracovat,“ vzpomíná s tím, že se na ni kvůli tomu před třemi lety leckdo křivě podíval.

„V osmém měsíci rizikového těhotenství jsem pak spustila pracovní portál pracezeny.cz, jehož cílem je vytvořit pobídky pro flexibilní zaměstnávání žen a starších lidí. Chtěla jsem jím řešit dvě věci: mnohým ženám u nás zbytečně končí kariéra tím, že založí rodinu, a čeští zaměstnavatelé stále ještě neumějí zaměstnávat zejména ženy na flexibilní úvazky. Do projektu jsem začala investovat právě v měsíci před porodem a od té doby se velmi rozrostl. Nyní ženám začínáme nabízet i krátkodobé brigády od telefonování a vyskladňování po sekretářské práce, a snad poroste i počet částečných úvazků – ty nyní tvoří jen nějakých dvanáct procent nabídek našeho portálu.“

Z víceméně politické práce v Britské obchodní komoře, ze zastupování britských firem v České republice a náročných analýz trhu tedy Petra Janíčková po porodu odešla za idejemi: „Chci ukázat ženám, že musejí mít odvahu a přes všechny překážky jít za svým, učit se z chyb a nebát se být nejlepší.“

Dnes si nemůže výhody práce „sama na sebe“ vynachválit: „Podnikatelský život člověka, když je schopný a disciplinovaný, velmi osvobozuje, stejně jako jeho rodinu. Jsem to já, kdo stanoví podmínky práce, kdo rozhoduje o čase. Každé ženě podnikání doporučuju. Moje mateřská byla velmi krásná a velmi krátká, pomáhala mi rodina a chůva a cílem všech bylo nejen blaho miminka, ale taky pomoci mi rozjet moji firmu Agender.“ A k tomu poslednímu, tedy jak začít podnikat, se dnes Petra Janíčková snaží nadchnout ostatní ženy – třeba prostřednictvím webu Inicioprozeny.cz.