Božena Řežábová, CEO start-upu Gamee

Božena Řežábová, CEO start-upu Gamee Zdroj: archív Boženy Řežábové

"Mocná máma" Božena Řežábová: Neklaďte na sebe nerealistické požadavky!

„Prostě mě baví ten adrenalin a práce v malém týmu na něčem úplně novém,“ vysvětluje svou vášeň pro start-upy Božena Řežábová, která si během péče o dvě malé děti vymyslela herní aplikaci Gamee.

Než měla děti, pracovala jako marketingová manažerka ve start-upu Bezrealitky.cz a další začínající projekt pomáhala rozjíždět v PPF: „Měla jsem pohovor se svým budoucím šéfem a ten mi nabídl práci, ačkoli jsem byla v pátém měsíci těhotenství. Pro něj bylo důležité, že tu práci chci dělat – a jak ji budu dělat, to prý už nějak vymyslíme.“ Jako konzultantka pak po porodu trávila v kanceláři dvě odpoledne v týdnu, vstřícný marketingový tým se na porady často scházel u ní doma.

Když byl prvorozenému synovi rok a půl, začala pracovat v Googlu na plný úvazek. „Platila jsem si chůvu a chodila z práce brzy, pak byla s děckem, a když usnulo, nastoupila jsem k počítači na druhou směnu,“ přibližuje metodu, kterou spousta dnešních bílých límečků rodu ženského důvěrně zná. Právě kvůli nim Božena Řežábová s přítelkyní založily občanské sdružení Plenky v práci. Jeho úkolem bylo přinést motivaci i radu maminkám, které se během mateřské chtějí vrátit ke své profesi, na místo odpovídající jejich kvalifikaci. Jenže nakonec z názvu zbyly na diskusním fóru projektu jen ty plenky a zakladatelky ho zavřely.

Zleva: Božena Řežábová, zakladatelka a ředitelka projektu Gamee, a Petra Janíčková, zakladatelka portálu Pracezeny.czZleva: Božena Řežábová, zakladatelka a ředitelka projektu Gamee, a Petra Janíčková, zakladatelka portálu Pracezeny.cz|Nguyen Phuong Thao

Fyzicky značně vyčerpávající pracovní režim Božena Řežábová dodržuje už léta. Brzy dostala na starost marketing Googlu ve čtrnácti zemích východní Evropy a do toho se jí narodil další potomek. Musela víc a víc cestovat, ostatně podobně jako její manžel Jan Řežáb, jehož firma Socialbakers analyzuje sociální sítě a blogy, shromažďuje o nich statistická data a na světě prakticky nemá konkurenci. „Osobní prostor, čas na kamarády nebo koníčky už léta postrádám, ale prostě nejde mít vše najednou. Z Googlu jsem nakonec odešla, když bylo dětem pět a dva,“ vzpomíná na dobu, kdy se rozhodla naplno věnovat rodině.

Jenže během půl roku načerpala síly a vrhla se do Gamee, a to hned na pozici CEO, ředitelky projektu. „A protože si myslím, že buď máte věci dělat pořádně, nebo vůbec, už zase toho moc nenaspím,“ říká královna efektivity o svém třetím dítěti, ani ne rok staré herní sociální síti, na které si z rozsáhlé databáze her (které jsou pro uživatele Gamee zdarma; projekt žije z reklamy) vyberete nejen „gamesku“, ale i své protihráče, třeba kamarády ze sociálních sítí.

Herní start-up GameeHerní start-up Gamee|Gamee

A když už jako podmínku kariérního rozvoje ženy s malým potomkem zmiňujeme nutnost manželovy podpory, u Řežábových nezůstalo jen u dělby péče o děti – Jan do manželčiny aplikace, kterou si zatím stáhlo přes sto tisíc uživatelů, investoval. Příští rok by měla aplikace Gamee dosáhnout milionu uživatelů; ti současní se rekrutují především ze Singapuru, Brazílie, USA a Česka.

A co by Božena Řežábová poradila ženám, které chtějí i s malým dítětem pracovat? „Nebojte se požádat o pomoc svou rodinu, i když jde o drobnosti typu žehlení a úklid. Vymezte si s partnerem úkoly a ujasněte si své cíle – nemůžete mít vysoké ambice ve všem. Buď budete obden péct bábovku, nebo budete excelovat v práci. I tam se snažte otevřeně mluvit o tom, co a kdy můžete zvládnout, neklaďte na sebe nerealistické požadavky a nenechte své šéfy, aby je na vás kladli oni!“