Helena Suchomelová, zakladatelka tréninkových kurzů Jdubehat.cz: „Obrovskou oporou je mi při práci muž, bez něj by to nešlo. Ale to asi uslyšíte od každé ženské, která není na takové té typické české mateřské. Stejně jako ódu na takzvaně hlídací prarodiče.“

Helena Suchomelová, zakladatelka tréninkových kurzů Jdubehat.cz: „Obrovskou oporou je mi při práci muž, bez něj by to nešlo. Ale to asi uslyšíte od každé ženské, která není na takové té typické české mateřské. Stejně jako ódu na takzvaně hlídací prarodiče.“ Zdroj: Archiv Heleny Suchomelové

Zleva: Edita Berková, Zakladatelka cvičebního programu Strollering a Helena Suchomelová, Zakladatelka tréninkového projektu Jdu běhat
Díky kurzům Heleny Suchomelové se stovky žen vrátily po porodu do formy, získaly sebevědomí a novou energii.
Helena Suchomelová, zakladatelka tréninkových kurzů Jdubehat.cz: „Obrovskou oporou je mi při práci muž, bez něj by to nešlo. Ale to asi uslyšíte od každé ženské, která není na takové té typické české mateřské. Stejně jako ódu na takzvaně hlídací prarodiče.“
3
Fotogalerie

"Mocná máma" Helena Suchomelová: Fungujeme tak dobře hlavně díky zodpovědnosti lidí, kterými jsem se obklopila

Mateřská jako zdroj nové životní energie a start úžasné profesní kariéry? Po duchovní matce strolleringu Editě Berkové přichází další nadšená sportovkyně: někdejší marketingová manažerka v korporátu Helena Suchomelová před třemi lety založila úspěšný tréninkový program Jdubehat.cz.

Po třech letech existence projektu Jdu běhat se pražská Stromovka podezřele zalidnila – organizované skupinky atletek směřují k půlmaratonu!

Helena Suchomelová žila po studiích pražské VŠE a americké Bradleyho univerzity tři roky v Amsterdamu, kde pracovala jako marketingová manažerka pro nadnárodní korporaci Procter & Gamble. Ale věděla, že chce po návratu do Prahy zkusit podnikat. „V Amsterdamu jsem začala běhat a v Praze pak nedokázala najít vyhovující skupinu, s níž bych mohla sportovat,“ vzpomíná Helena na to, jak zrál její projekt.

„Chybělo tu místo pro začátečníky, kteří by mohli běhat pod vedením. Musíte se totiž hodně překonat, abyste si ten sport opravdu oblíbili, když už se pro něj rozhodnete. Tělo na takovou zátěž není zvyklé a trénink ve skupině stejné úrovně napomáhá motivaci jednotlivce.“ Na jaře 2013 tedy Helena Suchomelová rozběhla projekt Jdu běhat (podívejte se na výborně udělaný web Jdubehat.cz), určený výhradně ženám. Proč? „Muži totiž už z fyziologické podstaty běhají rychleji, ženy-začátečnice by se vedle chlapů udřely. Navíc takhle můžou být svobodně zpocené a funět a dost si to užívají,“ říká máma roční holčičky.

Kurzů má projekt Jdu běhat v průběhu roku na šedesát v Praze, Brně i Ostravě a účastní se jich pět set běžkyň, přičemž víc než třetina se pravidelně vrací. Helena sama je však nikdy netrénovala, od toho má dvacítku pečlivě vybraných expertů. Firmu zakládala z pohledu klientky, která vyjma tance na střední škole nikdy nesportovala a chtěla by začít. Ve spolupráci s hlavní trenérkou pracuje na metodice; sama absolvuje trenérské školení na jaře, ale půlmaratóny běhá už teď.

Mateřskou dovolenou zvládá hlavně díky podpoře manžela, partnerky, která se stará o marketing, a studentky řešící každodenní operativu. „Fungujeme tak dobře hlavně díky zodpovědnosti lidí, kterými jsem se obklopila. Díky nim můžu pracovat pouhých patnáct hodin týdně, což chci po Novém roce podstatně zvýšit,“ slibuje si Helena Suchomelová s tím, že vracet se naplno nehodlá, dokud potomkovi nebudou tři roky a nepůjde do školky.

„Vážím si systému české mateřské a toho, že si dítě můžeme užít, i když ideální délka rodičovské je podle mě pro matku i dítě jeden a půl roku. V Nizozemsku se ženy vracejí do práce typicky už po třech čtyřech měsících, na čtyři dny v týdnu, a mimina jsou celý den v jeslích, zatímco mámy odsávají mléko v kancelářských koutech. Podobné to je v Americe, kde jsem žila dva roky. Jenže takhle únavný režim se nedá vydržet dlouho,“ tvrdí Helena Suchomelová.

Sama má trochu špatné svědomí z toho, že se dcerku chystá dát do jesliček; hlavně proto, že v Česku je to přece jen nezvyklé a tlak okolí na to, aby bylo dítě s mámou do tří let doma, je velký. „Obrovskou oporou je mi při práci muž, bez něj by to nešlo. Ale to asi uslyšíte od každé ženské, která není na takové té typické české mateřské. Stejně jako ódu na takzvaně hlídací prarodiče,“ říká žena, díky jejímž kurzům stovky žen začaly běhat a načerpaly novou životní dovednost a energii.