Ruský nákladní Progress

Ruský nákladní Progress Zdroj: ČTK

Vánoce, kam se podíváš: Ruský nákladní Progress se spojil s ISS, přivezl i vánoční dárky

Ruská nákladní loď Progres-MS se dnes ve stanovenou dobu na oběžné dráze úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Automatický proces sbližování vysílala přímým přenosem ruská kosmická agentura Roskosmos. Na ISS dovezla ruská loď 2,5 tuny nákladu včetně vánočních dárků pro každého z šesti členů posádky.

Progress odstartoval z kazašského Bajkonuru v pondělí a k ISS cestoval dva dny. Start byl prvním od dubnové havárie, při níž se kvůli konstrukční závadě nepodařilo nákladní loď dopravit na určenou oběžnou dráhu. Loď počátkem května shořela v atmosféře. Z dosavadních 64 letů ruských nákladních lodí skončily neúspěšně dva.

Progress MS je obnovenou verzí staršího typu ruských vesmírných kamionů. Podle Roskosmosu má vylepšenou ochranu před srážkami s kosmickým "smetím" a modernizovaný systém připojení k přistávacímu modulu ISS. Nákladní loď je kromě toho osazena kontejnery, z nichž se může při letu oddělit až osm malých autonomních družic.

Na palubě ISS loď očekávali Rusové Michail Kornijenko, Jurij Malenčenko a Sergej Volkov, Američané Timothy Kopra a Scott Kelly a rovněž Timothy Peake, první Brit, který na oběžné dráze zastupuje Evropskou vesmírnou agenturu (ESA).

Progress jim dopravil zejména vodu, stlačený kyslík a palivo. Členové posádky rovněž dostanou vánoční dárky, jejichž celková hmotnost pro každého nesměla přesáhnout pět kilogramů.