Miloslav Ransdorf

Miloslav Ransdorf Zdroj: ČTK

Ransdorf měl v Curychu navázat komunikaci banky a klienta

Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf v dnešním prohlášení uvedl, že v Curychu chtěl v doprovodu tří Slováků navázat komunikaci mezi tamní bankou a jejím klientem, od něhož měl plnou moc. S tímto vlastníkem "významného konta" s iniciálami V.H. prý banka deset let nekomunikuje. Zástupci banky s nimi podle Ransdorfa ale vůbec nejednali a zavolali policii kvůli tomu, že údajně předložili falešné dokumenty. Falšování poslanec odmítl s tím, že kopie dokladů dostal až těsně před návštěvou banky.

"Mám čisté svědomí a ničeho, co by bylo v rozporu se zákonem, jsem se nedopustil," uvedl v tiskové zprávě, kterou ČTK poskytla vedoucí jeho kanceláře Helena Suchá.

V prohlášení europoslanec nevysvětlil, jaký má vztah ke klientovi Zürcher Kantonalbank, jehož jménem měl navázat komunikaci. "Lidé kolem pana V.H., především jeho manažer, pan P.G., se domnívali, že mohu s bankou otevřít komunikaci, a proto mne vybavili plnou mocí, která mne k tomuto jednání opravňovala," uvedl Ransdorf. Podle slovenských médií je Slovákem, který jako jediný ze čtveřice zůstává zadržován švýcarskou policií, bývalý starosta obce Ivanka pri Nitre Peter Guzmický.

"Šlo jen o to otevřít možnost komunikace s bankou. Je prostě absurdní, aby ten, komu chodí výpisy z účtů, neměl s bankou, kde má konto, kontakt. Ale k žádnému setkání se zástupci banky nedošlo," uvedl v prohlášení Ransdorf. Jediným pracovníkem banky, který byl k dispozici, byla žena na recepci, dodal.

Místo bankovních úředníků se dostavila ochranka a pak policie, která ho po nějaké době spolu s trojicí slovenských občanů převezla z banky na služebnu. Tam Ransdorfovi oznámili, že je zatčen. "Bylo mi řečeno, že mne banka obvinila, že jsem falšoval příslušné dokumenty," uvedl. Když se ptal na důkazy, odkázali ho policisté na další vyšetřování. Falšování se prý nemohl dopustit, protože kopie dokladů dostal bezprostředně před návštěvou banky. "Je trestné i předkládání falešných dokumentů bance," reagoval údajně policejní komisař.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák v sobotu řekl, že švýcarská policie zadržela čtveřici kvůli podezření, že se v curyšské bance pokusili o převod vysoké částky peněz na základě dokumentů, které neodpovídaly skutečnosti. Policie zatím nikoho ze zadržených neobvinila.

Švýcaři zadrželi Ransdorfa ve čtvrtek a formálně propustili v pátek večer. Na svobodu se ale dostal až v sobotu dopoledne kvůli čekání na povolení, že se může jako cizinec vrátit do České republiky. Na policii musel odevzdat nejen peníze a pas, ale i boty, opasek na kalhoty nebo léky, které mu pak vydávala vězeňská služba. "Ke všem výslechům jsem chodil spoutaný, s rukama za zády," dodal poslanec Evropského parlamentu. Nabízeného tlumočníka odmítl a při výsleších mluvil německy.

Telefonický kontakt s rodinou a kanceláří mu policisté neumožnili, až v pátek večer mu jej povolil pracovník státního zastupitelství v Curychu.

V závěru svého prohlášení komunistický politik požádal o zveřejnění kamerových záznamů z jeho jednání v bance, pokud existují. "Z nich se veřejnost dozví, jaká je pravda," uzavřel Ransdorf.