Ilustrační koláž

Ilustrační koláž Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Zemanův železný kartáč na listopadový samet, čili Blok proti islámu - ZEMANOVCI

Prezident Miloš Zeman chystá na Albertově během výročí 17. listopadu 1939 a 1989 provokaci, za kterou by se nemusela stydět ani někdejší Státní bezpečnost. Navenek ovšem půjde jen o běžné, teď citujme hradního mluvčího Ovčáčka, „položení kytičky k pamětní desce.“

Ve skutečnosti ale máme být svědky pečlivě zrežírovaného vystoupení Konvičkova Bloku proti islámu na podporu prezidenta coby nejvýše postaveného islamofoba v zemi - za aktivní účasti hlavy státu. Prezidentův mluvčí nás ubezpečuje, že Zeman nebude demonstrovat proti islámu. To ani nemusí. Bohatě stačí, když promluví k rozvášněným Konvičkovým ochráncům vlasti třeba - o vlastenectví a obraně vlasti.

Ostatně Konvička hraje s otevřenými kartami. Na webu zve odpůrce islámu na Albertov pod heslem Jdeme za svým prezidentem! A celou akci líčí jako „demonstraci na podporu názorů prezidenta na imigraci a islám.“ Symbióza hlavy státu a konvičkovců je už tak dokonalá, že by své hnutí mohli nazvat Blok proti islámu ZEMANOVCI.

A když zjistíme, že na Albertov žene své příznivce i Strana práv občanů putinofilního senátora Jana Veleby, jsme doma. Nebo spíš v blázinci, v němž zve na shromáždění k výročí 17. listopadu strana, jejímž spoluzakladatelem je komunistický plukovník generálního štábu Zdeněk Zbytek, který nabízel svou tankovou divizi k zásahu proti listopadovým demonstrantům.

O co jde ale prezidentovi? O pomstu za vajíčkovou potupu, kterou utrpěl minulý rok na stejném místě. Chce všem „uřvancům z pražské kavárny“, kteří po něm házeli vajíčka a hrozili mu červenými kartami, tentokrát oslavy ukrást a strhnout pozornost na sebe. Tím, že uspořádá morbidní představení, jemuž média neodolají a k němuž se v televizi budou po celý zbytek dne vyjadřovat politici a přizvaní „experti.“

Ale hlavně chce Zeman vtisknout tomuto výročí úplně jiný odér. Pach xenofobie. Pach strachu. Dál stupňovat napětí ve společnosti, provokovat vášně, štvát lidi proti sobě. Přejet samet železným kartáčem nenávisti.

Co proti tomu můžeme dělat? Jednu obranu navrhuje redaktorka internetového serveru A2larm Apolena Rychlíková. Vyzývá Zemanovy oponenty i ty, kterým není lhostejný osud islámských migrantů, aby přišli na Albertov vyjádřit svůj názor.

"Spojení  Zemana a Konvičky vkládá zatím ještě stále okrajovým aktivitám Bloku proti islámu do rukou silný mandát. Je nutné, aby se proti nim podařilo co nejhlasitěji vystoupit,“ píše Apolena Rychlíková.

Myslím, že to je přesně to, co by si prezident přál. Aby se oslavy zvrhly v překřikování, nebo ještě lépe potyčky jeho příznivců s jeho odpůrci. Aby se právě historický Albertov stal symbolem rozpolcení dnešní společnosti, na němž Zeman pracuje s chutí usilovnou.

Nejlepší obranou tady bude hradní šarádu ignorovat. Nechat Zemana s jeho spojenci, ať si na Albertově užívají svůj makabrózní rej.

A tam dole, na Národní třídě vhodit do bedny „kartu pro příštího prezidenta“ a zapálit svíčku na připomínku lidí, které zabili komunisti.

Anebo vytvořit lidský řetěz i s těmi, s nimiž máme různé názory na řešení situace lidí, utíkající před novými vražednými totalitami a válkami.