Vasil Biľak

Vasil Biľak Zdroj: ČTK

Pomník Vasila Biľaka na Slovensku pomalovavala další aktivistka

Pomník někdejšího vysokého komunistického funkcionáře Vasila Biľaka v jeho rodišti na východním Slovensku pomalovala další aktivistka. Použila při tom sprej s černou barvou. Případ vyšetřuje policie. Za podobný čin dříve v tomto roce policie obvinila dva slovenské výtvarníky.

"Komunistickým pohlavárům se nemají stavět památníky, jako se nestavějí ani Hitlerovi," řekla slovenskému týdeníku Týždeň aktivistka, která Biľakův pomník pomalovala. Dodala, že tak rovněž chtěla vyjádřit podporu dvojici slovenských umělců Peteru Kalmusovi a Ľuboši Lorenzovi, kteří pomník Biľaka letos v únoru krátce po jeho odhalení pomalovali červenou barvou a opatřili jej nápisem "svině".

Policejní mluvčí Jana Migaľová řekla, že nejnovější incident policie vyšetřuje pro podezření ze spáchání přestupku. Výtvarníky Kalmuse a Lorenze za podobný čin policie na jaře obvinila, prokuratura pak stížnost proti stíhání zamítla.

Minulý měsíc se Biľakův pomník pokusil pomalovat bývalý poslanec slovenské sněmovny a aktivista Ondrej Dostál, na místě mu v tom ale zabránila policejní hlídka.

 

Biľak jako čelný představitel Komunistické strany Československa podepsal takzvaný zvací dopis, který se stal formálním zdůvodněním sovětské vojenské invaze do Československa v roce 1968.

Pomník mu věnovala obec Krajná Bystrá, která zároveň udělila loni zemřelému politikovi čestné občanství. Z pomníku mezitím někdo ukradl Biľakovu bustu.