Josef a Zdena Mašínovi na pohřbu bratra Ctirada v americkém Clevelandu

Josef a Zdena Mašínovi na pohřbu bratra Ctirada v americkém Clevelandu Zdroj: ČTK/Dospiva Jakub

Sestra bratří Mašínů dostane medaili za boj proti komunismu a nacismu

Čtrnáct osobností, z toho polovina in memoriam, bude v pondělí v Kutné Hoře vyznamenána Cenou Václava Bendy za boj proti nacistickému či komunistickému režimu. Ceny posedmé udělí Ústav pro studium totalitních režimů. Mezi oceněnými bude například Zdena Mašínová, sestra bratří Josefa a Ctirada Mašínových, kteří se na podzim roku 1953 prostříleli do západní části Berlína.

Ceny se předávají vždy těsně před výročím pádu komunistického režimu v Československu. Ačkoliv mají ocenění různé osudy, osobnosti spojuje, že sehrály významnou roli v boji za obnovu svobody a demokracie v Československu za nacistické okupace i komunistického režimu.

Kromě Mašínové letos ocenění získají třeba vězni gulagu Vladimír Levora a Karel Egger, chartisté Tomáš Petřivý či literární historička Marie Rút Křížková nebo kardinál Joachim Meisner, který v době komunismu v Berlíně tajně světil české kněze.

Cenu dostane i autor bojového umění krav maga

Mezi další oceněné patří Imrich Lichtenfeld, který během války zachránil život několika lidem. Lichtenfeld byl armádní instruktor z Bratislavy a po druhé světové válce vytvořil sebeobranné bojové umění krav maga. Mezi další oceněné bude patřit bývalý český politik a odbojář Viktor Boháč, jenž zachránil jiného člověka před transportem do gulagu, ale sám neunikl věznění.

Cena je pojmenována po bývalém disidentovi a politickém vězni. Letošní slavnostní akce se uskuteční v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře. Kromě představitelů ÚSTR měl ocenění předávat také hejtman Miloš Petera (ČSSD), který byl podle serveru Echo24.cz dva roky členem KSČ. Hejtman se však akce neúčastní kvůli tomu, že má jinou práci, uvedl server.