Mlýn na mumie, Babička pozdravuje a omlouvá se

Mlýn na mumie, Babička pozdravuje a omlouvá se Zdroj: Archív

Audioknižní hity v podobě obžerného detektiva a šílené babičky

Marketingová akce zvaná Velký knižní čtvrtek se osvědčila (tentokrát vyšlo zároveň hned šestnáct očekávaných bestsellerů podzimního trhu – 15. října), tudíž vydavatelé navázali Velkým audio knižním čtvrtkem. Pátého listopadu vyrazí na pulty mezi osmi očekávanými audioknihami i Literou za prózu oceněná staropražská detektivka Mlýn na mumie. Ohlédneme se také za o kousek starší audioknihou Babička pozdravuje a omlouvá se.

 

Mlýn na mumieMlýn na mumie|ArchívPetr Stančík: Mlýn na mumie

Petr Stančík, dříve píšící pod pseudonymem Odillo Stradický ze Strdic, letos zabodoval se svým románem Mlýn na mumie v Magnesii Liteře, a ještě než z knižní předlohy vznikne film, dostanou nadšení čtenáři k dispozici audioknihu (od vydavatelství Tympanum). Filozoficko-pornografický detektivní román s obžerným komisařem Durmanem v hlavní roli načetl člen souboru Švandova divadla Ivan Řezáč, úvodní pasáže každé kapitoly, které zachycují tajná akta Řádu nového pořádku, pak čte Zdeněk Maryška.

Pokud jste přečetli samotnou knihu, bude pro vás audio verze příjemným doplňkem, jenž vám oživí vzpomínky na jednu z nejlepších původních českých próz posledního desetiletí. Při poslechu fascinujícího příběhu z roku 1866, který se vyznačuje zejména opulentností autorova slohu a historickou přesností, si ještě více uvědomíte, jak dobrý Mlýn na mumie je a kolik detailů vám při čtení uniklo. Navíc vám příjemně zkrátí čekání na Stančíkův připravovaný román Andělí vejce.

Pokud komisaře Durmana ještě neznáte, zamilujete si jeho historii v podání skvělého Ivana Řezáče od první kapitoly. Mlýn na mumie je skutečnou hostinou pro milovníky českého jazyka, a pokud přistoupíte na autorovu hru s nadsázkou, stane se pro vás opakovaným společníkem na dlouhých cestách autem. Nová audiokniha se totiž neoposlouchá na první ani druhý poslech a patří k těm, které posluchače vtáhnou a vykouzlí mu na tváři samovolný úsměv. Takových textů česká literatura v poslední době nenabízí mnoho.

Babička pozdravuje a omlouvá seBabička pozdravuje a omlouvá se|ArchívFredrik Backman: Babička pozdravuje a omlouvá se

„Nemáš zapalovač?“ – „Je mi sedm!“ – „Jak dlouho se na to ještě chceš vymlouvat?“

Rozpustilé konverzace sedmiletého spratka Elsy a její o sedmdesát let starší potrhlé babičky jsou nejlepší součástí dobrodružného příběhu dvou zvláštních, většinovou (čti: nudnou) společností nepochopených žen. Audiofilové, možná i ti z řad dětí a mládeže, si novinku švédského autora i u nás populárního románu Muž jménem Ove (v ČR se mimochodem audio verze této knihy stala absolutním vítězem soutěže Audiokniha roku 2014) nejspíš dost oblíbí. Prózu Babička pozdravuje a omlouvá se z pera třicátníka Fredrika Backmana nedávno načetla Valerie Zawadská a vydalo malé, ale šikovné nakladatelství OneHotBook. Třináct hodin vyprávění oblaží vaše srdíčko podobně jako ta o tom staříkovi, co vylezl z okna a zmizel, nebo ta o té analfabetce, co uměla počítat. Prostě další hřejivá próza z ledové Skandinávie, s dlouhým názvem a hlubokým lidským příběhem.