Teroristický útok v tuniském letovisku Sousse, při kterém zemřely desítky lidí

Teroristický útok v tuniském letovisku Sousse, při kterém zemřely desítky lidí Zdroj: ČTK

Teroristé v Tunisku vyhrávají. Bez práce je 30 procent lidí a ekonomika stagnuje

Necelé čtyři měsíce po teroristickém útoku na turistické letovisko Sousse v Tunisku se ukazuje, že záměry islámských fanatiků se bohužel naplňují. V Tunisku se po útocích zavřelo minimálně 70 hotelů, na pobřeží také zkrachovaly restaurace a obchody. Hotely jsou zaplněné pouze na 20 procent, například Britové zrušili zájezdy na tento rok úplně. Nyní je bez práce v Tunisku 30 procent lidí, což podle expertů dříve nebo později povede k problémům.

Muslimský terorista hlásící se k Islámskému státu zastřelil v červnu na hotelové pláži v Sousse 38 lidí, ale ovlivnil tím 11 milionů obyvatel země. Už v březnu při útoku proti jinému turistickému cíli, muzeu Bardo v hlavním městě Tunisu, zahynulo 24 lidí.

Atentáty zastavily kola ekonomiky, ve které je kolem 15 procent HDP tvořeno právě cestovním ruchem. Tisíce zaměstnanců jsou na nucené dovolené, nebo o práci přišly. Turistický ruch v zemi přímo a nepřímo zaměstnává 400 000 lidí.

Jak uvádí web middleeasteye.net, vláda sice slíbila podporu 102 dolarů měsíčně po dobu půl roku pro lidi, kteří kvůli teroristickým útokům přišli o práci, co ale bude příští rok, nikdo neví. Tuniská ekonomika navíc stagnuje už od roku 2011 kdy lidové povstání smetlo diktátora Zin El-Abídin Ben Alího. Větší demokracie tak nepřinesla ekonomické zlepšení a opětovný nástup autoritářského režimu je opět jednou z možností vývoje.