prezident Miloš Zeman

prezident Miloš Zeman Zdroj: ČTK/Zápotocký Aleš

Proboha, Zeman má pravdu!

Stále častěji se realita dostává do tak bizarních pozic, že i lidé zcela nepřijatelní, zkompromitovaní a celkově směšní, začínají mít pravdu při nazývání skutečnosti. Politická korektnost nasadila takovou úroveň diskuse, že pravdu o imigraci si dovolí říct už jen vyloženě kontroverzní lidé.

Od samého počátku kandidatury Miloše Zemana jsem byl zásadně pro to, aby člověk tak konfliktní, nebyl prezidentem republiky. Někoho, kdo víc rozdělí lidi a vyhrotí diskusi o čemkoliv, si (kromě sebe) vlastně ani neumím představit. A Zeman se od počátku funkce snažil, aby všechny moje obavy naplnil. Symbolicky tak učinil nad korunovačními klenoty.

Pak ale trhl čas oponou a najednou se ukazuje, že Zemanova neomalenost může být - v situaci totálního selhání většiny intelektuálních elit, která nastala - komparativní výhodou. Zeman se totiž, celkem v souladu se svým řeporstvím, které v jiných oblastech působí stejně blbě jako nad svatováclavskou korunou, nebojí na plnou hubu říct pravdu o uprchlické vlně.

V pátek tak učinil na své spanilé jízdě. V továrně na Kroměřížsku v debatě řekl, že migranti nemají v úmyslu dodržovat a respektovat naše zákony a zvyklosti. Identifikují se s právem šaría, a budou chtít kamenovat nevěrné ženy a sekat ruce zlodějům. Okamžitě se strhla mela mezi vládními sluníčkáři, zvláště pištěl pan ministr pro rovné příležitosti Jiří Dienstbier, podle kterého je prezidentovo vyjádření odporné. Snažím se posuzovat svět podle toho, co vidím, ne podle svých předsudků. A na Zemanově výroku o utečencích bohužel vidím samou pravdu. Ano, ta pravda je odporná - ale o to víc je potřeba ji říkat. A rozhodně za tu odpornost nemůže Zeman.

Zkušenosti ze zemí, kde mají dlouhodobě usazené islámské minority, ukazují vraždy ze cti, šaríja zóny, a čím dál tím větší tlak na zavedení šaríjských principů do zákonů hostitelské země. Takže - ruce zlodějům ještě v západní Evropě muslimové neutínají, ale mladé holky, které si chtějí vzít rodiči neschváleného ženicha, už v souladu se šaríjou zabíjejí. Ergo kladívko - realita ukazuje, že Zeman má ve svých ostrých výrocích na uprchlíky prostě pravdu.

Jak sám Zeman říká, jen blbec nemění své názory. Proto jsem, byť s velkým překvapením, alespoň v otázce imigrace, názor na Miloše Zemana změnit prostě musel i já.