Angus Deaton, nositel Nobelovy ceny za ekonomii

Angus Deaton, nositel Nobelovy ceny za ekonomii Zdroj: ČTK

Nobelovu cenu za ekonomii získal Angus Deaton z Británie

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získal Angus Deaton z Británie za analýzu spotřeby, chudoby a blahobytu. Oznámila to Královská švédská akademie věd.

Devětašedesátiletý Deaton působí na Princetonské univerzitě v USA. Naprostou většinu nositelů ocenění tvoří ekonomové ze Spojených států, letos již druhým rokem za sebou udělena Evropanovi, který ale působí ve Spojených státech. Loni ji získal francouzský ekonom Jean Tirole.

Cena za ekonomii nepatří mezi původní ceny určené vynálezcem dynamitu Alfredem Nobelem v jeho závěti z roku 1895 a uděluje ji až od roku 1968 na památku Nobela švédská centrální banka.

Vyhlášením držitele Nobelovy ceny za ekonomii dnes skončí každoroční seriál rozdílení těchto prestižních ocenění. Na vyznamenané čeká finanční odměna osm milionů švédských korun (23,3 milionu Kč) a tradiční slavnostní ceremoniál, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.