Turecko vyhlásilo třídenní státní smutek

Turecko vyhlásilo třídenní státní smutek Zdroj: čtk

Turecko vyhlásilo státní smutek, za oběti truchlí tisíce lidí

Turecko dnes zahájilo třídenní smutek po oběti sobotních pumových útoků v Ankaře, při nichž zemřelo nejméně 95 lidí a dalších 245 bylo zraněno. Šlo o nejtragičtější útoky, jaké kdy Turecko zažilo, uvedl zpravodajský server BBC News. V centru metropole jsou tisíce lidí, řada z nich přišla s protivládními transparenty. Po útocích zůstává stav 48 zraněných vážný.

Výbuchy zazněly nedaleko hlavní železniční stanice v Ankaře v době, kdy se tam sešlo značné množství lidí na pochod zorganizovaný několika levicovými skupinami. Demonstranti chtěli požadovat konec násilí mezi ozbrojenci kurdské separatistické Strany kurdských pracujících (PKK) a tureckou vládou.

Na televizních záběrech z místa útoků byla vidět těla pokrytá krví mezi transparenty. Vláda výbuchy označila za teroristický čin a odmítla náznaky, že vina je na její straně. Podle premiéra Ahmeta Davutoglua existují jasné důkazy, které naznačují, že útok spáchali dva sebevražední atentátníci. Za útokem prý mohli stát islamisté, kurdští separatisté či levicoví radikálové.

Očití svědci uvedli, že se hněv davu po výbuších obrátil proti policii. Jeden z účastníků protestu řekl, že policie použila slzný plyn, jakmile bomby vybuchly, a "nechtěla nechat projet sanitky". Kritika vůči policii a vládě zaznívá i na vzpomínkovém shromáždění, kterého se dnes na náměstí Sihhiye v centru Ankary účastní několik tisíc lidí. "Vrah Erdogan" a "policejní vrazi" citovala agentura Reuters některé z pokřiků, které na náměstí zaznívají. Na shromáždění dohlíží mnoho policistů, kteří vodními děly zablokovali spojnici vedoucí k vládní čtvrti, kde se nacházejí sídla parlamentu či ministerstev.

Prezident Recep Tayyip Erdogan v prohlášení útok označil za "ohavný", odsoudil jej a uvedl, že jeho pachatelé se pokoušejí "zasít svár mezi jednotlivé složky společnosti". Odmítl, že by na něm vláda či on sám nesli jakoukoli vinu. Zároveň se rozhodl zrušit plánovanou oficiální návštěvu Turkmenistánu a vyhlásit státní smutek.

V Turecku se 1. listopadu konají předčasné parlamentní volby, které bombový útok jistě poznamená. Nálože totiž vybuchly na místě, kde se shromažďovali zejména zástupci prokurdské opoziční Lidové demokratické strany (HDP). Ta se v červnových volbách poprvé probojovala do sněmovny, a znemožnila tak do té doby vládnoucí Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP) získat většinu. Už před červnovými volbami mířilo na HDP několik útoků, při jednom z nich zahynuli čtyři lidé.

Zdroj z vlády dnes agentuře Reuters řekl, že volby se uskuteční podle plánu navzdory státnímu smutku. "Odklad voleb v důsledku toho útoku rozhodně není na pořadu dne, není to ani jedna z možností. Volby se budou konat 1. listopadu tak, jak je plánováno," řekl. "Vzhledem k narůstajícímu nebezpečí ještě zvýšíme bezpečnost na volebních mítincích," dodal s tím, že bezpečnostní opatření se zvyšují už teď.