Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: Jana Jabůrková, Jiří Turek

Kokotismus Miloše Zemana

Publicistka Lucie Sulovská napsala v úterý na facebooku úvahu o prezidentu republiky: „je zajímavé, jak Miloš Zeman neztrácí body u veřejnosti v nějakých ideových záležitostech (pár procent té jeho "kavárny" to nevytrhne), ale kvůli naprostým hloupostem. Kvůli provokacím, ostudám, kvůli potřebě "všem to nandat", "pomstít se" intelektuálům, voličům knížete, neschopnosti přiznat chybu, vyjádřit třeba i minimální pokoru. Kvůli relativním malichernostem jako Mynářova prověrka nebo Peroutkův článek.“ V závěru se řečnicky zeptala: Proč se prezident chová jako kokot?

V tomto případě nejde o vulgaritu, která by se vztahovala k mužskému pohlavnímu orgánu. Kokotismus je termín, který do češtiny vstoupil před pěti lety, kdy tu vyšla světově úspěšná kniha s názvem “Dost bylo kokotů”. Americký autor píšící pod pseudonymem MUDr. X. Crement se v ní zabýval otázkou: proč se člověk chová jako kokot? Kokotské chování by se dalo definovat jako nepředvídatelné jednání, spojené se sdělováním evidentních pitomostí, na nichž člověk trvá. Jak napsal autor knihy: kokotem člověk přestává být, když si přizná, že se chová jako kokot.

Příspěvkem Reflexu k poznání podstaty kokotismu prezidenta Zemana je zítřejší rozhovor v tištěném vydání RX. Miloš Zeman zde vedle vážných otázek typu imigrace a proexportní politiky také zdůvodňuje svůj vztah k pražské kavárně, nechuť chodit do prezidentské lóže Národního divadla nebo proč odmítá zahajovat Pražské jaro. Opět se vrací ke kauze Pussy Riot, které nazývá prostitutkami a zdůvodňuje, proč minulý rok znevážil státní svátek 17. Listopadu.

Devítistránkový rozhovor Reflexu s Milošem Zemanem by mohl být příspěvkem a malou odpovědí na otázky, které si ohledně prezidenta klade publicistka Sulovská: proč se často racionálně uvažující člověk chová jako kokot. A odpověď: rozhovor nese název Provokuji, tedy jsem. Jinak řečeno, když se však provokace stává účelem samým o sobě, proměňuje se v kokotismus. Jinak řečeno, původně dobře míněná gesta mohou v tomto kontextu působit jako parodie. I o tom bude rozhovor s prezidentem Zemanem v zítřejším Reflexu.

Reflex 41/2015Reflex 41/2015|Archív