Americká burza ztratila 3,5 biliónu korun, rubl je nejslabší v historii

Americká burza ztratila 3,5 biliónu korun, rubl je nejslabší v historii Zdroj: Profimedia.cz

Černé pondělí: Americká burza ztratila 3,5 biliónu korun, rubl a ropa jsou rekordně nízko. Je to vážné?

Černé pondělí – tak se bude nazývat 24. srpen 2015 v učebnicích ekonomie. Varování, že zpomalování čínského hospodářství přinese do světové ekonomiky takové otřesy, které nezažila od začátku krize v roce 2008, se totiž začínají vyplňovat.

 

Dnešní den zaznamenal kvůli obavám z vývoje na čínských burzách několik rekordů, pro investory velmi smutných. Poté, co šanghajská burza ztratila 8 procent a vymazala tak veškeré zisky za letošní rok, nastal prakticky volný pád na burze v New Yorku. Jen za první hodinu obchodování ztratily obchodované akcie na 3,5 biliónu korun.

Evropské burzy na tom byla ještě hůř. Tržní hodnota největších podniků obchodovaných v Evropě klesla o více než 500 miliard eur (13,5 bilionu Kč). Tzv. Panevropský index FTSEurofirst 300 dnes sestoupil na sedmiměsíční minimum a je na cestě k nejprudšímu jednodennímu propadu od října 2008.

"Další těžký výprodej v Asii znovu šíří na finančních trzích strach," řekl agentuře Reuters analytik Craig Erlam z makléřské firmy OANDA. "Vývoj v Číně je zjevně vážný," prohlásil analytik Mark Evans ze společnosti Taube Hodson Stonex Partners. Analytici z banky Société Générale varovali, že pokles akcií firem se silnými aktivitami v Číně, jako jsou například automobilky, by se mohl ještě prohloubit.

Svůj rekord zaznamenalo také Rusko. Rubl totiž spadl na nejnižší hodnotu od finančního krachu v roce 1998. Dnes dosáhl hodnoty 71,29 rublů za dolar a 81,65 rublů za euro. Dosud nejníže vůči dolaru klesl rubl letos v únoru, kdy se dolar stál 69,66 rublu. Důvodem je – opět rekordní – pokles ceny ropy ruské ropy až na 44 dolarů, což je nejníže za šest let.

Investoři kvůli rostoucí nejistotě kolem Číny utíkají od rizikovějších aktiv, tedy zejména z akcií a komodit, a stahují peníze z rozvíjejících se tržních ekonomik. Ekonomové odhadují, že kvůli tomu ze světových trhů se od začátku června ztratilo už 10 bilionů dolarů (270 bilionů korun).