Michal Otipka

Michal Otipka Zdroj: František Vlček / Mafra / Profimedia.cz

Policie náš sortiment schválila, hájí se obžalovaný prodejce z growshopu

Dnes pokračoval soud v případu dvou pražských prodejců zařízení k pěstování rostlin, kteří jsou obžalovaní z šíření toxikomanie. Podle policie bylo v jejich obchodě možné získat komponenty a návod k pěstování marihuany. Oba muži vinu odmítají a odkazují na jejich předchozí konzultace s policií, která prý k jejich zboží neměla původně námitky. Případem se zabývá Obvodní soud pro Prahu 3.

Policie uskutečnila razii v českých growshopech, tedy obchodech, kde lze koupit i potřeby pro pěstování marihuany, v listopadu 2013. Na začátku byl zásah ve velkoobchodu i v žižkovské prodejně Michala Otipky a jeho obchodního společníka Pavla Smolíka. Obžaloba hovoří o "uceleném řetězci zboží", které bylo v obchodu k mání - technologie k pěstování, semena, kuřácké potřeby i literatura.

Otipka se Smolíkem opakovaně soudu namítali, že nikoho k pěstování marihuany nenaváděli, a do obchodu chodili nakupovat lidé pěstující různé rostliny. Podle obžaloby se ale zákazníci v prodejně dostali k návodu jak pěstovat marihuanu. Otipka to odmítá a tvrdí, že své podnikání průběžně konzultoval s policii, aby si byl jistý, že se nepohybuje na hraně zákona. Otipka soudu zdůraznil, že se vždy pokyny policie řídil. Podle svých slov odmítal odpovídat i na písemné dotazy zájemců o pěstování marihuany, jinam odkázal prý také pacienty, kteří si chtěli pěstovat konopí pro vlastní potřebu ze zdravotních důvodů.

Soudce četl výpovědi několika lidí, kteří do Otipkova obchodu chodili. Někteří tam byli jen zřídka, jiní pravidelně, například pro dlouhé papírky. Shodně uváděli, že je nikdo v obchodě nenaváděl k pěstování rostlin, ani nenabízel semena. Obhajoba také namítá, že domovní prohlídky se údajně neodehrály podle zákona a nebyly neodkladné, jak tvrdí policie. Řada důkazů je podle advokátů nepoužitelná před soudem, protože je kriminalisté opatřili údajně v rozporu se zákonem.

Policie začala s kontrolami growshopů na celém území Česka v listopadu 2013. Trestní řízení byla zaměřená na šíření toxikomanie. Podezření podle kriminalistů spočívá v nabízení a veřejném prezentování materiálů, které propagují pěstování a užívání marihuany. Policie zásah dříve zdůvodnila mimo jiné tím, že v Česku od roku 2007 výrazně přibývá vnitřních pěstíren konopí a spolu s tím i kamenných a internetových obchodů, které nabízejí k tomu potřebné technologie.

Policejní razii v českých growshopech jsme se minulosti v Reflexu věnovali v sérii reportáží a komentářů: