Angela Merkelová a Barack Obama

Angela Merkelová a Barack Obama Zdroj: Reuters/Michael Kappeler

ANDREA HOLOPOVÁ: Summit G7: Všechno zařídíme, uděláme a zlepšíme. To kdysi ale sliboval i Sovětský svaz

V německém Bavorsku se sešel summit sedmi nejbohatších zemí světa a EU. Americký a francouzský prezident, premiéři Velké Británie, Itálie, Německa, Kanady a Japonska a předsedové Evropské komise a Rady se sešli, aby debatovali o nejožehavějších tématech světa. Nejmocnější politici tak prosazují své zájmy. A slíbili naprosto všechno všem.


Lídři se shodli, že sankce proti Rusku by měly pokračovat, dokud nebude na východě Ukrajiny dodržováno příměří. Řecko by mělo pokračovat v reformách, aby mohlo zůstat v eurozóně, také se mají omezit emise oxidu uhličitého a do konce století zcela skoncovat s ropou, uhlím a plynem. A americký prezident Obama řekl, že se těší, že Velká Británie zůstane v Evropské unii.

Do roku 2050 by se emise skleníkových plynů podle lídrů G7 měly omezit o 70 procent. Izrael a Palestina by měly jednat o vytvoření dvou států a tlačit by se mělo na daňové ráje, aby se zapojily do automatické výměny daňových údajů. Lídři se dohodli, že zvýší tlak na to, aby se ženy dostávaly k lepším pracovním místům a vytvoří novou pracovní skupinu na problematiku postavení žen. Je vidět, že ideologie genderismu se prosazuje všude.

Americe se hodí, aby Řecko zůstalo v eurozóně a aby Británie zůstala v EU. O významu EU pro G7 svědčí koneckonců i to, že kromě sedmi lídrů nejbohatších zemí světa se summitu účastnili i dva vysocí představitelé EU – předseda Evropské rady Donald Tusk a předseda Evropské komise Jean Claude Juncker.

Německá kancléřka Angela Merkelová paralelně uspořádala také dětský summit, kde se diskutovalo s lidmi ve věku 14 až 18 let o tématech jako je sociální spravedlnost a klimatické změny. Na pozvání Merkelové přijely diskutovat děti nejenom ze zemí G7, ale také ze Senegalu, Libérie, Zambie a Etiopie. Jenže takové zmanipulované setkání mládeže připomíná metody někdejšího Sovětského svazu. Web německého kancléřství cituje jedno z dětí: „G7 musí hrát základní roli v udržitelném rozvoji. Ale také my mladí musíme sami jednat a změnit svět.“ To říká dítě, které je nástrojem politiků v prosazování jejich zájmů.

Německá kancléřka Angela Merkelová a americký prezident Barack Obama na summitu G7. Foto: Reuters/Michael Kappeler