Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Jan Ignác Říha

ANDREA HOLOPOVÁ: Norský Barnevernet rodiny rozdělil. Chystané demonstrace proti norské sociálce spojují Evropu

V sobotu 30. května se bude demonstrovat proti odebírání dětí norskou sociální službou ve více než deseti evropských zemích. Bude mezi nimi i Praha.

Eva Michaláková není jedinou matkou, které norská sociální služba odebrala děti, ačkoliv jí norská policie neprokázala žádnou vinu. Protestovat proti odebírání dětí norskou sociálkou se bude i v dalších evropských městech – Varšavě, Vilniusu, Stoklholmu, Rize, Talinu, Bratislavě, Londýně, Edinburgu, Dublinu, Moskvě a v Oslu.

V Praze se demonstranti sejdou v poledne na Hradčanském náměstí a půjdou pochodem k norskému velvyslanectví. Demonstranti ve všech městech budou před budovy norského velvyslanectví pokládat růže jako symboly odebíraných dětí. Demonstrace proběhne i v Brně.

Češce Evě Michalákové odebral v Norsku Barnevernet dva syny na základě podezření z týrání a zneužívání. To se ale nikdy neprokázalo. Přesto byli chlapci rozděleni do pěstounských rodin. Okresní správa Barnevernu dokonce nedávno navrhla, aby byl jeden ze synů dán k adopci. Ministr zahraničních věcí České republiky Lubomír Zaorálek však tvrdí, že na ministerské úrovni bylo slíbeno, že k adopci nedojde.

Na podporu právního zastoupení Evy Michalákové při snaze získat syny zpět lidé přispěli přes půl milionu korun. Na facebooku lidé na stránce Česko, vraťme děti rodičům lidé posílají fotky se vzkazy Barnevernu.