Vítězství Le Penové

Vítězství Le Penové Zdroj: Reuters

JOSEF BROŽ: Le Penová na čele dvou průzkumů. Francouzi jí stále více naslouchají

Dva výzkumy francouzského veřejného mínění – IFOP a CSA – dávají Marine Le Penové, předsedkyni Národní fronty (FN), vítězství v 1. kole prezidentských voleb na jaře 2017. Oba výzkumy tipují výsledek kolem 30 procent. Le Penová útočí!

Vypadlo to chvíli, že jí nebylo ani vidět, ani slyšet. Ale zdání klame. První volby po týdnu „národní jednoty“, spjaté s atentáty v redakci Charlie Hebdo, vrací předsedkyni Národní fronty do čela politického peletonu. Marine Le Penová podle dvou výzkumů – IFOP pro týdeník Marianne a CSA pro rádio RTL má jednu jistotu: bude první na pásce. IFOP jí dává rozpětí 29 až 30 procent a CSA 29 až 33 procent.

V druhém kole prezidentské volby by ovšem byla poražena, ať už by se jednalo o jakéhokoliv kandidáta, levice či pravice: Françoise Hollanda,  Manuella Vallse, Nicolase Sarkozyho nebo Alaina Juppého. O tom, zda tomu tak bude i ve skutečnosti, se ale lze pouze dohadovat.

Volební předpověď tvoří přesvědčení

I když, jak tvrdí Alexandre Dézé, expert z univerzity v Montpelier, na něhož se obrátil večerník Le Monde, tyto výzkumy umožňují utvořit „spíše subjektivní“, nicméně stále narůstající „přesvědčení“, jež může vyústit v „emprickou víru“. Jinými slovy, výzkumy volby nevytvářejí, ale posilují přesvědčení o možnosti výsledku, který předpovídají. Potvrdilo se to například při posledních prezidentských volbách, kdy všechny výzkumy v letech 2010-2012 předpovídaly porážku Nicolase Sarkozyho ve 2. kole. Což se také nakonec stalo.

Marine Le Penová ví, že každá taková zpráva jen posiluje její pozici. Na svém Twitteru v reakci na výzkumy sdělila: „Navzdory nedávné mediální propagandě, IFOP mi dává 30 procent pro prezidentské volby! Mobilizujme se pro volby v departmentech!“ Ty budou v březnu velkou zkouškou nejen levice, ale i klasické pravice.

Již víkendový výsledek je ovšem velkou ranou pro pravicový Svaz pro lidové hnutí (UMP), jehož kandidát byl vyřazen v departmentu Doubs už v 1. kole. Charles Demouge tam propadl a do druhého kola postupují Sophie Montelová z Národní fronty  a Frédéric Barbier ze Socialistické strany.

Sarkozyho UMP zatím nevydalo po oznámení výsledků žádný pokyn pro 2. kolo, což jen zvyšuje nejistotu, do jaké míry je v závěsu populistů. Výsledkům jistě nepomohla i nízká účast voličů. UMP poprvé v historii není v druhém kole v parlamentním okrsku.

Poslední výsledky v tomto regionu, sousedícím se švýcarským kantonem Vaud, nejsou náhoda. Národní frontě se podařilo udělat z těchto voleb symbolickou bitvu o mandát po socialistovi Pierru Moscovicimu, jenž nastoupil na podzim do Evropské komise. Region navíc prožívá vysoký nárůst nezaměstnanosti, proto se předsedkyně Le Penová během kampaně demonstrativně ukázala před továrnou PSA v Sochaux, kde rozdávala letáky proti likvidaci pracovních míst.

Proti Evropě a islámu

Europoslankyně a regionální zastupitelka Franche-Comté Sophie Montelová (*1969), matka dvou dětí, nebyla dosud příliš známou političkou Národní fronty. Přesto tato žena, jež má „geny strany v krvi“, jak ráda opakuje (stala se členkou v roku 1987), se již dříve vyznamenala výroky, které v těchto dnech oživil portál L´entente. Poslankyně, jež se vyloženě nepočítá k žádnému klanu, se dopustila před časem výroků, jež by se daly charakterizovat jako rasistické.

Byl to ale patrně jen jeden z mnoha konformních výroků, v nichž se sama přihlásila ke stranické propagandě, v té době zastoupené kontroverzním otcem nynější předsedkyně. Během zasedání v Besançonu v roce 1986 pronesl Jean Marie Le Pen jednu z svých tirád, tentokrát o „evidentní nerovnosti ras“. A paní Montelová to po něm prostě zopakovala. „Při sledování dětí vietnamského původu, jež se dokážou lépe adaptovat při studiu i v práci, než děti vzešlé z africké imigrace, je fakt, který potvrzují všichni učitelé – i ti, co jsou levicoví, “ pravila. A následovala úvaha o výjimečnosti velké francouzské civilizace.

Dnes ale sleduje linii Marine Le Penové. Opakuje, že není „aninalevo, ani napravo“, je proti islámské hrozbě a proti Evropské unii. Všechny současné ingredience strany, jež je ve Francii na vzestupu, přejala zkrátka do svého žargonu.