Značka u silnice Trpín-Olešnice před odbočkou na Kněževes

Značka u silnice Trpín-Olešnice před odbočkou na Kněževes Zdroj: zamoravu.eu

Moravští národovci: „Nechceme se stát beztvarým Východem Česka“. Líbí se to Rusům

Putinovské Rusko anektovalo loni v březnu Krym, podporuje separatisty na východě Ukrajiny, v Abcházii, Osetii či Podněstří. A pozor, ruská propaganda zaznamenala i některé snahy národovců na Moravě. Radio Hlas Ruska přineslo v neděli v noci rozhovor s místopředsedou Moravské národní obce Vojtěchem Říhou, který v něm tvrdí, že Morava se „nechce stát pouhým beztvarým Východem Česka“.

Moravská národní obec na svých stránkách tvrdí, že jejím posláním „je poznáváni, studium, propagace historických hodnot, památek a tradic Moravy“ a prý „zásadně odmítá jakékoliv extrémní a nacionalistické smýšlení“. Pak je ale otázkou, jak se ocitla „v hledáčku“ ruské propagandy, která se snaží podchytit nejrůznější separatistická hnutí po celém světě.

Obec například propaguje iniciativu „VYZNAČÍME“, která si klade za cíl navrátit povědomí o moravsko-české zemské hranici, údajně protiprávně zrušené v roce 1949. Vztyčila už v rámci toho první značky na někdejší česko-moravské hranici.

Pan Říha na otázku Hlasu Ruska, zda se neobává nařčení ze separatismu, odpovídá takto: „Pro někoho jsme separatisté už jenom tím, že máme v názvu slovo ´Moravská´, zabýváme se historií naší země a nechceme se stát pouhým beztvarým ´Východem Česka´.“

Za problém považuje i „odliv nadaných lidí z Moravy a hromadné stěhování sídel firem do Prahy, kde pak odvádí daně a prohlubují spirálu centralismu“. Předpokládá pak, že různé regiony, včetně Moravy, budou posilovat na úkor národních států.