Zdroj: Profimedia.cz

Experti z prestižní Princetonské univerzity tvrdí, že USA už nejsou demokracií

Výzkumníci Martin Gilens a Benjamin I. Page z Princetonské univerzity, jedné z nejprestižnějších vysokých škol ve Spojených státech, si položili jednoduchou otázku: „Kdo nám vlastně vládne?“. A jejich zjištění není pro nejsilnější stát světa moc lichotivé. Dospěli až k tomu, že politický systém v USA je čím dál méně demokratický. Informoval o tom web talkingpointsmemo.com.

Podle zjištění Glense a Pageho se za posledních několik desetiletí změnila Amerika v oligarchii, kde rozhodují především ti nejmajetnější lidé, jež mají pod palcem politiky jak z Republikánské, tak Demokratické strany. USA se tak papírově stále tváří jako demokracie, v realitě je to ale podle nich už jen oligarchie – tedy stát, kde vládnou nejbohatší a nejvlivnější.

Studie vychází hlavně z dat z let 1980 až 2010 a hodnotí nově přijaté zákony a prováděnou vládní politiku. Zatímco návrhy mocných firem a lobbistů byly většinou v Kongresu skutečně přijaty, návrhy obyčejných lidí, které nebyly podpořeny vlivnými a bohatými osobami, byly většinou zamítnuty.

Dalším argumentem studie bylo porovnání politiky, kterou preferují Američani střední třídy ve srovnání s politikou, kterou preferují nejbohatší lidé. Výsledkem srovnání bylo, že jak demokraté, tak republikáni řídí svou politiku hlavně podle preferencí 10 procent nejbohatších Američanů.

„Běžní občané sice občas dosahují takzvaných vítězství v politice, ale nestalo by se tak, kdyby k tomu mocní a bohatí nedali zelenou,” uzavírají Page a Gilens svoji studii.

Jak by asi podobná studie dopadla v České republice? Zřejmě velmi podobně.