Matthew McConaughey a krteček

Matthew McConaughey a krteček Zdroj: Reflex.cz

Co má společného Interstellar, McConaughey a krteček?

Seriál Temný případ byl televizní událostí roku a on v ní hrál. Interstellar je filmovou událostí roku a on v ní zase hraje. V Hollywoodu teď není žádanějšího herce, než je Matthew McConaughey, muž, jejž režiséři léta přehlíželi jako hezouna z romantických komedií. K nim se prý mimochodem brzy hodlá vrátit. A možná i k Temnému detektivovi, jak prozradil exkluzivně Reflexu. Celý rozhovor čtěte v jeho aktuálním vydání.

Kdyby mohl, povídal by si hodiny. Rozhovory ho ještě nezačaly obtěžovat („Být slavný je docela fajn,“ říká) a sci-fi Christophera Nolana se pro něj stala vpravdě srdcovou záležitostí. Agenti nám ovšem povolili jenom pět minut. A pečlivě je odpočítávali.

Na kameru stihl popsat hlavně to, jak si Interstellar užil se svým synem, fanouškem přes vše vesmírné. „Snažil jsem se mu namluvit, že jsem byl na jiné planetě, ale on je to strašně chytrej kluk, nikdy mi na to neskočil,“ smál se.

Taky přiznal, že se sám od syna denně učí. „Děti vnímají svět jinak než my. Žijí v neustálém úžasu. Mají svou vlastní logiku, barevnou a nebojácnou. Už jsem pochopil, že příběhy, které jim vyprávím, nikdy nemohou mít konec. Co na tom, že řeka stoupla a rozdělila leoparda a slona, protože stáli každý na opačném břehu. Zazvonil zvonec a…. Nenene, tati, přece když leopard poběží na východ a slon na západ, potkají se na druhém konci země. Takže žádný konec, vyprávěj dál,“ líčil čerstvý pětačtyřicátník. Právě syn mu také ukázal, že si má svět mnohem více vychutnávat. „Dětská schopnost nahlížet svět, jako by ho viděly poprvé, vrací věcem jejich hodnotu a smysl."

Video placeholde
Matthew McConaughey o filmu Interstellar • Reflex.cz

O cestování vesmírem toho kolem premiéry napovídal spoustu, proto ho  nadchlo, když místo něj mohl popsat cestování s batohem a spacákem – přesně tak to má totiž nejradši. Na vlastní pěst, stopem, vlaky nebo autobusy, projel velkou část Afriky, Asie a Ameriky a stále nemá dost. „Dělám to pro své duševní zdraví. Člověku takhle dojde spousta věcí. Například že i když funguju jinak, mluvím jinak a vypadám jinak než ti, mezi něž jsem přijel, to základní děláme všichni na celém světě stejně. Snažíme se postarat o sebe a o rodinu, mít pocit sounáležitosti.  A smějeme se. Čím víc cestuju, tím víc zjišťuju, jaký mají lidé úžasný smysl pro humor,“ rozhazoval nadšeně rukama.

Nakonec odpověděl i na otázku, proč vlastně nepokračuje v Temném detektivovi, seriálu, který všichni milují a kvůli němuž všichni milují jeho.   „Smlouvu jsem měl podepsanou jenom na jednu řadu. Mimo jiné i proto, abych mohl točit filmy jako třeba Interstellar. Pokud se ale ptáte, jestli bych se do Temného případu vrátil… Rozhodně jsem tomu otevřený. Mám Temný případ opravdu rád. Vlastně mi došlo, že mi chybí. Mé nedělní večery jsou bez něj zoufale prázdné.“

Krtek a (Matthewova) raketa

Mám zvyk vozit těm, jejichž filmy jsou mi blízké, drobné pozornosti. Timu Burtonovi zvířátka kaštanů, Leonardu DiCapriovi oplatky z „jeho“ Karlových Varů. Matthew McConaughey dostal Krtka a raketu. Pro syna - vesmírná plavidla prý zbožňuje a Krtka zase zbožňují všechny děti bez rozdílu národnosti (vlastně nejen děti, nad gumou s obrázkem krtečka jásal například autor Lásky nebeské, režisér a scenárista Richard Curtis). I McConaugheyho radost byla upřímná – přesto, že Millerovu postavičku neznal. „Ty neznáš Krtka?” spráskl nad hercovou neznalostí ruce britský kameraman. Zalomil jimi mimochodem ještě jednou, to když uslyšel, že na jeho oblíbenou českou postavičku čeká dobrodružství s čínskou pandou. McConaughey nechápal. “Doženu to,” slíbil kameramanovi.

Obálka 45Obálka 45|ReflexRozhovor s Matthewem McConaugheym si přečtěte v tištěném Reflexu č. 45, který vyšel 6. listopadu 2014.