Petr Hájek

Petr Hájek Zdroj: Tomáš Krist / Mafra / Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Psychiatři, chcete být slavní? Popište Hájkův syndrom!

Tento článek myslím úplně vážně, nejde ani v nejmenším o ironii. V úterních Událostech, komentářích vystoupil zakladatel Reflexu pan Petr Hájek a předvedl perfektní materiál pro definování nového uceleného systému bludů, nové diagnostické škatulky.

Petr Hájek pro mne byl jako pro mladého kluka velkým novinářským vzorem, v dobách, kdy jsem jej zažil v Reflexu jako šéfredaktora-zakladatele, se ke mně choval velmi hezky a já si ho velice vážil, pomohl mi přestat chlastat, za což mu dodnes dlužím panáka, a tak mě jeho proměna osobně mrzí.

Jeho vystoupení k tématu nizozemské zprávy o vyšetřování tragédie malajsijského letadla nad Ukrajinou bohužel perfektně ukázalo, že se nám tady, dokonce ve veřejném životě, masívně vynořil nový psychiatrický fenomén — konspirační syndrom. A já — v souladu s tím, co nás na počátku Reflexu Petr Hájek učil — o tom musím napsat, protože to považuji za důležité. Přestože se ho to může dotknout. Takže se panu Hájkovi předem omlouvám, ale dělám jen to, co jsem pochytil od něj. Reflektuji překvapující, zajímavý, aktuální a celospolečensky závažný jev.

Psal jsem o tom nedávno v Reflexu, portrét paní Jany Karáskové, významné české konspirativní aktivistky. Věří, že WTC sestřelila CIA nanotermitem, že nás práškují z civilních letadel a že nás chtějí farmaceutické firmy vyvraždit očkováním. Celé její uvažování jevilo známky paranoidního bludu.

Asi před dvěma lety jsem dělal reportáž o české partě konspirativců a zmapoval jejich bizarní svět. Jde o skupinu lidí, kteří hovoří v hostincích (pokud mají na útratu) či v bytech a na lavičkách a samozřejmě přes internet a vzájemně se utvrzují v systému paranoidních bludů. Ty výše uvedené jsou nejčastější.

Konspirativci provozují nejméně dva servery — nwoo.org a Svobodný vysílač — a jejich studiem získáváme obraz nové diagnózy, či spíše nové formy projevu paranoidního myšlení, nového syndromu. Více či méně intenzívního, někdy, dejme tomu, jenom podivínského, ale většinou jednoznačně psychotického. Ale globálního, masového, pronikajícího do všech vrstev společnosti, s pokusy o sebeorganizaci a s ambicemi přerůst v politické hnutí. Krátce řečeno — globální fungující a mimořádně hlasitá subkultura paranoiků, která se svými bludy mimořádně úspěšně celosvětově proniká do okrajových, především internetových médií.

Petr Hájek — díky tomu, že je obratný diskutér a disponuje vynikající slovní zásobou — dokázal v ČT v kostce vyjádřit, co je podstatou „konspiračního syndromu“ nebo, z úcty k tomu, jak jasně to právě on dokázal prezentovat, „Hájkova syndromu“. Záznam pořadu najdete zde, asi od sedmé minuty.

Primární je hluboké přesvědčení postiženého, že je systematicky nějak šizen, obelháván a manipulován státní autoritou, již ovládají temné síly v pozadí. Této autoritě přisuzuje obrovskou, až magickou moc nad lidmi a společností. Oněmi temnými silami bývají nejčastěji zednáři, Rothschildové, Západ, Mossad, ilumináti, CIA, prezident Bush bude i dlouho po smrti, Bildenberg a vzácněji i cyklisté. Konkrétní žijící osoby však při argumentaci syndromem postižený jmenuje jen zcela výjimečně.

To celé je obecně známo, to nemusel Hájek předvádět. Předvedl ale — v krystalické formě — postup paranoidní argumentace: Skutečnost, že v nizozemské zprávě nejsou konkrétní informace o přesném typu střely a osobách, jež ji odpálily, podle něho spolehlivě dokazuje, že klíčové autority vyšetřování mají k dispozici pravdivé informace o tom, kdo a jak to letadlo sestřelil, ale nechtějí nám je říct. Což dokazuje, že pachateli byli oni, a usvědčuje je z toho skutečnost, že nám nechtějí říct tu Pravdu, protože by je demaskovala. A to je důkazem, že boeing sestřelili agenti a vazalové Američanů a Západu. Pokud máte pocit, že přeháním, poslechněte si ho — a fakt pozorně.

Pokud však je pro někoho důkazem existence jevu skutečnost, že ten jev popírá, nebo alespoň nepotvrzuje odborná autorita, jde nesporně o projev těžké psychopatologie. Pokud je důkazem existence jevu to, že se o něm mlčí, tak nesporně existuje i pakudlák skvrnitý. Přesto tento evidentně vadný argumentační postup Petr Hájek předvedl, a na výbornou. Včetně toho, že uprostřed besídky televizním divákům sdělil, že WTC nesestřelila al-Ká’ida.

Takže prosím všechny své přátele psychiatry a klinické psychology a koneckonců všechny psychiatry a psychology, ujměte se příležitosti vstoupit do dějin psychiatrické vědy! Konspirační „Hájkův“ syndrom jako dobově specifický ucelený obraz paranoie dosud není lékařskou vědou odborně popsán, nazván a zmapován, jako například Alzheimerova choroba či schizofrenie. Nemá svou odbornou škatulku. A není pro vědce či sběratele větší čest než najít nový druh trilobita. Potažmo nemoci. Milí páni psychovědci, pokud konspirativce v průběhu roku či dvou poznáte, pár jich přimějete k hloubkovému psychiatrickému vyšetření a relevantně zdokumentujete vznik, vývoj a zákonitosti jejich systému bludů, máte reálnou šanci být v učebnicích psychiatrie. Oni ty své bludy s nesmírnou úporností zveřejňují, takže existuje takového materiálu ke studiu jako u ničeho jiného. Tak prosím — dejte se někdo do toho! Konspirační blud prostě je nový specifický tip paranoidního syndromu celospolečenské závažnosti, patologická memetická pandemie, a stojí za vědeckou pozornost.