Petr Pelikán

Petr Pelikán Zdroj: reprofoto ČT24

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Islamista v České televizi: Jen mu uřízli hlavu, a co jako?

Česká televize dala prostor expertu — arabistovi Petru Pelikánovi. Bohužel ten expert opovržlivě mluvící o našich vojácích a banalizujících vraždu amerického novináře je také muslim a honorární konzul muslimské země v ČR a v diskusi absolutně neměl protiváhu.

Přiznávám, že jsem pana Petra Pelikána neznal, a tak jsem na něj koukal jako na arabistu — tak ho představily Události, komentáře. A bylo mi fakt divné, co říká. Tak jsem zasedl ke kamarádu Googlovi a zjistil, že padesátiletý Petr Pelikán má za sebou studium orientalistiky-arabistiky na FF UK v Praze, studijní stáže na Univerzitě al-Azhar v Egyptě, Africké světové univerzitě v Súdánu, Kábulské univerzitě v Afghánistánu, Burgibově ústavu živých jazyků v Tunisu, Ústavu právních studií v Bejrútu a v Univerzitě al-Mustafá v Kommu. Je honorárním konzulem Súdánu, analytik a konvertita k islámu. Pokud mám citovat velmi věrohodný (bez ironie) zdroj, český server jezuitů, kde pan Pelikán byl na nějaké mezináboženské diskusi, je Petr Pelikán „arabista, islamista a muslim“. Pokud je jasně řečeno, že je islamista, dávaly ty jeho řeči smysl. Vykládal, že vražda amerického novináře je něco zcela běžného a že to upoutává pozornost, že byl Američan, ale že se v území ovládaném IS uřezávají hlavy celkem normálně. Doslova: „Od té doby, co v každém mobilu je kamera, a od té doby, co jsou sociální sítě a internet je přístupný, tak opravdu těchto videí je spousta. Ale nikdo si jich u nás nevšímá, protože se tam vraždí mezi sebou. Tohoto případu si Západ všiml, protože jde o Američana a novináře.“

Pan Pelikán vůbec nechápal, že zatímco když se mezi sebou vraždí muslimové, je to strašlivé, ale v podstatě se nás to týká jen z povinnosti lidské pospolitosti proti násilí. Zatímco když ti muslimové začnou vraždit, uřežou hlavu někomu z nás, tak je to nebezpečí, jež nás bezprostředně ohrožuje. Útočí na nás, příští islamisty uřezané hlavy budou ty naše! Pan Pelikán to samozřejmě takto nemůže vnímat, protože sám sebe nepočítá mezí „nás“, ale mezi „ně“.

A tak — přestože se islamistu druhý host, Adam Černý, předseda Syndikátu novinářů, pokoušel krotit v rámci slušnosti ze všech sil — musím skutečnost, že proti panu Pelikánovi seděl novinář, opravdu zásadně odsoudit. Pan Pelikán je profesionální islamista, propagátor islámu a jasně stojí na druhé straně než naše země. S neskrývaným opovržením mluvil o našich vojácích ve válce v Zálivu jako o (doplněno náležitě opovržlivým hlasem) „chrabrých hrdinech“, že se jeli podívat na popravu. To by přece muslimský bojovník nikdy neudělal, proto má pan Pelikán jistě plné právo se za to nad našimi vojáky ošklíbat. Takže proti islamistovi měl sedět ne publicista, ale nějaký antiislamista. Docent Martin Konvička, náš externí spolupracovník Lukáš Lhoťan, kteří proti islámu aktivně vystupují, prostě někdo s protinázorem. Takhle byla debata z podstaty své dramaturgie pozvaných hostů zcela nevyvážená a neobjektivní. Nenechala zaznít (ač se pan Černý snažil) dostatečně důrazné protiargumenty proti islamistovi Pelikánovi a celkově to bylo takové pěkné malé propagandistické školení mužstva Islámského státu. Hlavní sdělení politruka: Uříznout hlavu Američanovi je banalita!