Blackout: Katastrofický scénář masivního výpadku elektřiny v Česku

Blackout: Katastrofický scénář masivního výpadku elektřiny v Česku Zdroj: Profimedia.cz

Blackout academy
Blackout academy
2
Fotogalerie

Blackout: Katastrofický scénář masivního výpadku elektřiny v Česku

Nejde o sci-fi, Česko se už dvakrát ocitlo na pokraji energetického kolapsu. Proto se v rámci energetické koncepce státu připravují a precizují krizové plány, jak podobnou katastrofu minimalizovat v jejích následcích. Jak tvrdí mluvčí společnosti ČEPS, jsme na elektřině bytostně závislí. A pokud by se země propadla do tmy na více dní, podle odborníků by to mohlo vést až k rabování a pouličním nepokojům. Ve městech by bylo životu nebezpečno. Takto katastrofický scénář popsal ve svém románu Tma Ondřej Neff.

Právě román Tma se stal iniciací pro založení volného sdružení Blackout Academy. Za kterým stojí pedagog z matematicko-fyzikální fakulty, právnička a marketingový expert, Ikebara, Loreta a Stein. „Tenkrát se ten román hodně diskutoval. A pak známí za námi začali chodit, ať něco vymyslíme,“ říká mi Stein, jeden ze zakladatelů akademie. Všichni mají „jen“ přezdívky, což neřeším. Tak nějak mi to k nim patří.

„Někdo si koupil starý hrad, který opravuje. Hrad je dobrý, dá se dobře bránit. My jsme založili tohle sdružení. Učíme lidi manipulovat se zbraněmi, na Facebooku dáváme tipy a rady, jak řešit neobvyklé situace v krizové situaci - například ošetření zranění druhého za pokračujícího ataku,“ popisují společně Loreta a Stein. Tuto potřebnost v podstatě potvrzuje i psycholožka Marie Mezníková, která se analýzami chování lidí v mimořádných situacích zabývala v Hasičské záchranné službě. „Náhlé hromadné zděšení vyvolává úzkostné a impulzivní reakce. Pokud se najdou silní jedinci, kteří v davu zvládnou stav bezradnosti, k panice ani nemusí dojít,“ tvrdí psycholožka Mezníková.

Na pozdně večerní schůzku do restaurace na pražských Vinohradech dorazili jen Loreta a Stein. Křehká mladá dáma  s kabelkou a plešatý chlápek v černých kapsáčích a černém vojenském svetru. Profesor Ikebara nemohl dorazit. „Na tréninky nejezdí jen nějací fandové stříleček. Jsou to muži, ženy, mladí, staří, obchodní cestující, manažeři, úředníci, dokonce i politici,“ vypočítává Loreta. Brání se tak komentářům, které podobné aktivity buď zesměšňují, nebo bagatelizují.

Fakt je ten, že kromě cvičení na střelnici totiž pro své žáky vyhledávají na internetu a na svém facebookovém profilu shromažďují informace a rady pro případ kritické situace. Kde koupit batoh se solárním panelem, jak a proč vlastně schovat hotovost do nohy stolu, jakým způsobem se evakuovat, proč je důležité se naučit manipulovat a střílet s vícero typy zbraní.

Česko na pokraji blackoutu


Ne že bych byl tak zapálený fanda teorií o kolapsu civilizace. Nicméně fakt je ten, že vypadnout elektrický proud na více dní, podivili bychom se své technologické závislosti. „Na elektřině, a na její dostupnosti v každém okamžiku, je naše civilizace bytostně závislá,“ tvrdí manažerka komunikace ČEPS Tereza Soukupová. ČEPS, neboli státní akciovka a dříve státní podnik Česká přenosová soustava je strategickým majitelem rozvodných sítí a zajišťuje rovnováhu a spotřebu elektrické energie. „Obecně jsou následky rozsáhlých výpadků srovnatelné s přírodními katastrofami. Fungování celé společnosti je ochromeno nebo velmi narušeno,“ říká mluvčí Soukupová.

Když se člověk zamyslí, zjistí, že by nevybral hotovost z bankomatu a ani nezaplatil kartou v obchodu. Přestala by téct voda, v zimě by se v bytech netopilo. I plynové kotle jsou totiž řízeny pomocí elektroniky. Potraviny v lednici a mrazáku by se během pár hodin znehodnotily. Zcela jistě by tak za den zkolabovaly mobilní telefonní sítě, vypadl by internet. Nešla by televize. V lékárně by vám nevydali léky. U benzinové pumpy byste nemohli natankovat. Trvat to několik dní, nervozita ve společnosti by zřejmě významně narostla. A lze předpokládat, že by docházelo k rabování, znásilňování a potyčkám.

Reflex 33 - obálkaReflex 33 - obálka|ArchívVíce se dočtete v aktuálním čísle Reflexu, který vychází ve čtvrtek 14. srpna.