Solární panely

Solární panely Zdroj: Profimedia.cz

Tunel pokračuje: Stát dal na podporu solárních elektráren za 6 měsíců až 14 miliard

Politici se v posledních letech mohli přetrhnout, když kritizovali „tunel tisíciletí“, za který je označována státní podpora některých solárních elektráren. Hovořilo se o podivných smlouvách, neznámých vlastnících, kmotrech i o tom, že podpora se musí snížit. Výsledek? Za první pololetí roku 2013 dal stát na podporu slunečních elektráren přes 11 miliard korun, jenže letos to už bylo téměř 14 miliard. A částka pořád roste. Oznámil to Operátor trhu s elektřinou.

Zatímco loni bylo za prvních šest měsíců vyplaceno celkově na podporu obnovitelných zdrojů 18,1 miliardy korun, letos dosáhla částka 21,7 miliardy korun. Z této sumy přitom šlo na solární elektrárny téměř 14 miliard.

Velkou tíhu těchto plateb přitom nesou na svých bedrech především firmy, kterým to omezuje peníze na investice a rozvoj.

Drtivá většina nově postavených výroben přitom od začátku tohoto roku nemá na podporu nárok. Podle odborníků podpora vzrostla kvůli počasí, ale i růstu výkupní ceny, která je garantovaná starším elektrárnám.

„Ze zákona mají podporované zdroje z let 2005 až 2013 nárok na každoroční nárůst výkupní ceny o dvě procenta vzhledem k inflaci,“ řekl agentuře ČTK mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.

Novela zákona, který podporu obnovitelných zdrojů energie omezuje, platí v Česku od začátku roku. Netýká se pouze nových vodních elektráren s nejvyšším instalovaným výkonem do deseti megawattů. Právě jejich výroba, respektive vyplacená podpora, ale paradoxně jako jediná poklesla.

„V závěru roku 2013 se ještě investoři naposledy snažili využít poslední šanci na státní dotace. To se pak promítlo do výsledků za 1. pololetí 2014,“ uvedl energetický expert společnosti ENA Jiří Gavor.