Z ukrajinského válečného Doněcka uprchly desítky tisíc lidí, někteří z nich i do Česka

Z ukrajinského válečného Doněcka uprchly desítky tisíc lidí, někteří z nich i do Česka Zdroj: Englishrussia.com

Z ukrajinského válečného Doněcka uprchly desítky tisíc lidí, někteří z nich i do Česka

Z východoukrajinského Doněcka, kde svádí ukrajinská armáda loajální kyjevské vládě tvrdé boje s proruskými separatisty, prchají desetitisíce lidí. Obyvatelé se snaží dostat z města všemi možnými způsoby – auty či vlaky. Někteří se přesouvají jen v rámci Ukrajiny, ale někteří obyvatelé Doněcka dorazili podle informací Reflex.cz už i ke svým příbuzným, kteří žijí v Česku.

Podle kyjevské vlády, jejíž premiér Arsenij Jaceňuk ve čtvrtek rezignoval, je právě ovládnutí Doněcka jedním z nejvýznamnějších úkolů armády. 7. dubna letošního roku byl totiž vyhlášen za hlavní město „nezávislé“ Lidové republiky Doněck. Kolik přesně lidí při bojích o toto město zahynulo, se neví, nejhorší odhady hovoří až o tisícovce.

Město bývalo kdysi významným centrem těžkého a těžebního průmyslu i kulturním střediskem východní Ukrajiny. Jenže mnohá průmyslové odvětví zde mají již léta velmi vážné ekonomické problémy a jsou dotovány centrální vládou.

Podobně jako jiné části Ukrajiny trpí Doněck i trvalým úbytkem obyvatel. V roce 1992 zde žilo 1,12 milionu lidí, ale na počátku letošního roku už jen 950 tisíc. Teď se město vylidnilo ještě víc a někteří obyvatelé tvrdí, že už se nechtějí vrátit.