Gipsy

Gipsy Zdroj: Martin Straka

Rozjezd Colours byl řízný, diváky nejvíce strhla Gipsy.cz

Vášně včerejška jsou za námi, můžeme v klidu a s odstupem a v klidu hodnotit. Co všechno bylo ve čtvrtek na Colours of Ostrava zajímavé a výjimečné?

Největší „souboj“ o diváky se měl původně odehrát mezi francouzskými šílenci Shaka Ponk a tuzemskou stálicí jménem Michal Hrůza, kteří byli na programu od 22 hodin. Bohužel místo Kapely Hrůzy ze známých důvodů vystupovala alternativní parta, Vložte Kočku, takže vítěz byl dopředu jasný.

Francouzi kombinující elektronickou hudbu se syrovým rockem s prvky reggae a punku vystupovali v České republice poprvé, tudíž se chtěli předvést a lidé na ně byli hodně zvědaví. Stage České Spořitelny se proto celkem zaplnila. Shaka Ponk předvedli zajímavou zábavu. Kombinace rozmanité hudby, skvělé světelné show i grafických vychytávek do jisté míry fungovala. Muzikanti byli plni energie a snažili se ji přenést i na obecenstvo. Jejich písně ale neobsahují žádná velká překvapení a ve finále působil jejich set místy jednotvárně, vyčnívaly ale pecky jako Wanna Get Free nebo I'm Picky.

Ve 23 hodin začalo na Agrofert Fresh Stage asi nejpovedenější vystoupení večera. Na podium napochodoval zpěvák Radek Banga se svoji kapelou Gipsy.cz. Množství lidí, které se přišlo podívat na směsici romské hudby, čardášových rytmů a rapu, bylo neskutečné. Lidé stáli nejen u stage, ale vlastně všude, kde byl aspoň malý výhled na projekční obrazovku. Někteří i viseli na ocelových konstrukcích. Radek ale opět poznal, jak těžké je zaujmout české publikum, přinutit ho zpívat, tančit a koncert si naplno užívat. Hodně komunikoval, vtipkoval a jeho otevřené a příjemné promluvy k divákům jen podtrhovaly skvělou atmosféru. Celá kapela navíc ukázala, že na své nástroje opravdu umí a výkony jednotlivých členů byly na vysoké úrovni. Neuvěřitelné úsilí o strhnutí fanoušků nakonec nepřišlo vniveč. Publikum se postupně osmělilo a sborově tleskalo i zpívalo. Písně jako Jednou, Vlasy pode mnou, nebo Žigulík měly velký úspěch, ale všichni ve skutečnosti čekali na jedinou skladbu - Romano Hip Hop. Ta zazněla hned dvakrát. Podruhé, jako závěrečný přídavek, strhnul i ty, kteří do té doby jen nehnutě sledovali koncert s kelímkem piva v ruce.

 Čtvrteční program končila první velká zahraniční hvězda v podobě amerických psychedelic-rockerů MGMT. Na Česká Spořitelna Stage se 20 minut po půlnoci objevila parta, která měla přitáhnout nejvíc lidi. Ve světě patří MGMT k velikánům indie scény, tady, jak se ukázalo, o úspěchu či neúspěchu jejich koncertu rozhoduje jeden hit.

 Tma, psychedelická projekce, horda diváků a svit měsíce navodil úžasnou atmosféru, z které běhal mráz po zádech. Na rozdíl od Gipsy.cz toho kluci moc nenamluvili a zkrátka do lidí chrlili jeden song za druhým. Na písně z aktuálního alba MGMT publikum reagovalo celkem vlažně, až na skupinku skalních fanoušků u podia. Je pravda, že hned druhý song přítomné ale dostal do pohody, jednalo se o známou skladbu Time to Pretend, která zazněla třeba v populárním seriálu Skins.

Kdo skladby MGMT nezná a nebyl typickým fanouškem psychedelie ve stylu Pink Floyd, se mohl chvilku i nudit. Pak přišlo to, na co všichni čekali. Megahit Kids, u kterého řádili jak muzikanti, tak zcela naplněný prostor u stage. Šok však nastal, když skladba skončila. Část obecenstva odešla, čehož si všimla i kapela. Koncert však velmi profesionálně dohrála v poklidném tempu.