Kateřina Klasnová

Kateřina Klasnová Zdroj: Jan Ignác Říha

Kateřina Klasnová opustila Věci veřejné. Kvůli jejich propojení s Okamurou

Kateřina Klasnová byla jednou z prvních a dlouho také jednou z nejznámějších tváří strany Věci veřejné. Přispěl k tomu nejenom úspěch ve sněmovních volbách v roce 2010, po kterých se VV staly vládní stranu, ale i to, že je manželkou exministra dopravy Víta Bárty, který byl jistou dobu vůdcem strany, i když předsedou byl formálně Radek John. Teď se ale Klasnová rozhodla Věci veřejné opustit.

Věci veřejné se v posledních letech otřásaly pod vlivem mnoha skandálů a kauz, které vedly ke štěpení strany, masivnímu úbytku členů a neúspěchu v posledních volbách. Kateřina Klasnová za jednu z příčin svého odchodu z VV uvádí jejich současné propojení s Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury.

Vydala k tomu prohlášení, ve kterém mimo jiné píše:

„Rozhodla jsem se ukončit své členství ve straně Věci veřejné. Bylo to pro mne složité a bolestné rozhodnutí, protože jsem byla véčkařkou přes deset let; stála jsem u počátků Věcí veřejných, prošla jsem s nimi jejich růstem, sněmovním štěpením i mediálními skandály a pseudoskandály. Stála jsem však za VV pevně ve všech krizích, i když jsem sama měla důvody ke kritice. Tu jsem si nechávala na vnitrostranické debaty - bohužel bezvýsledně, když se vrcholní představitelé strany nebyli ochotni poučit. Na posledních dvou konferencích jsem proto ani nekandidovala na jakýkoli post ve vedení strany; vždy jsem se ale snažila jít příkladem, jak se má chovat slušný člověk a politik, který dodržuje své sliby voličům. Dokud byly VV lodí, do níž sice ze všech stran teklo, ale která měla svůj cíl, zůstávala jsem a stoupala si ke kormidlu, kdykoli bylo zapotřebí. Jenže od okamžiku spojení části VV s hnutím Úsvit v předčasných parlamentních volbách marně přemýšlím, co jsou dnešní VV a jaké je jejich směřování. Odpovědi nenacházím, a proto jsem se rozhodla nebýt již véčkařkou.“

Na podzim chce Klasnová kandidovat na post zastupitelky Prahy 1 jako nezávislá kandidátka.