Michael Schumacher

Michael Schumacher Zdroj: Profimedia.cz

Schumacher bude už celý život invalidou, tvrdí švýcarský lékař a krotí optimismus světa

Zpráva, že se automobilová legenda Michael Schumacher probral z komatu, byla přijata s úlevou po celém světě. Ovšem Erich Riederer, známý neurochirurg z Curychu, krotí předčasný optimismus a upozorňuje, že slavný jezdec bude nejspíše po zbytek života invalidou a bude odkázán na pomoc druhých. Řekl to pro švýcarský deník 20 Minuten.

Michael Schumacher ležel v komatu půl roku v nemocnici ve francouzském Grenoble poté, co utrpěl těžký úraz hlavy loni v prosinci při lyžování. Před několika dny byl převezen do univerzitní nemocnice ve švýcarském Lausanne.

„Jsou to samozřejmě neuvěřitelně pozitivní zprávy, že se někdo probral z komatu po půl roce, ale přicházejí další nesmírně těžké chvíle pro něj samotného i jeho rodinu,“ řekl Riederer. Ten je uznávaným specialistou v oboru neurochirurgie a předpokládá, že Schumacher bude mít trvalá poškození, které nebude možné úplně vyléčit. Prý bude úspěchem, pokud by koncem roku mohl sám ovládat elektrický invalidní vozík.

Skutečný zdravotní stav Michaela Schumachera přitom zůstává mimořádně dobře střeženým tajemstvím a jeho mluvčí Sabine Kehmová, vydala po převozu pouze prohlášení, že „není v komatu a že pokračuje v dlouhé fázi rehabilitace“. Nic víc.

Sedminásobný šampion Formule 1 oficiálně žije ve městě Gland, který se nachází ve švýcarském kantonu Vaud.