Ekonomická krize postihla daleko více země Evropské unie, které mají euro, než ty, jež stojí vně eurozóny

Ekonomická krize postihla daleko více země Evropské unie, které mají euro, než ty, jež stojí vně eurozóny Zdroj: Isifa.com

Daně v Evropě se pořád zvyšují, nejvyšší jsou v Dánsku, Česko zůstává v EU pod průměrem

Přestože EU neustále hovoří o tom, jak chce řešit krizi, být konkurenceschopná a jak hodlá podporovat investice, tak v jednotlivých členských zemích se postupně zvyšuje daňová zátěž. Což ekonomiky rozhodně nerozhýbe. Včera zveřejnil Eurostat některé výsledky a z nich plyne, že nejvyšší daně mají v Dánsku, Česká republika ještě pořád zůstává pod průměrem Unie.

Eurostat zveřejnil čísla, kde jsou konečná data za rok 2012. Například v celkovém poměru daní k HDP (měří daňové zatížení jako celkovou částku daní a skutečné povinné sociální příspěvky jako procento HDP) je na tom „nejhůře“ Dánsko a „nejlépe“ Litva.

Podle zmíněného parametru dosahují daně v Dánsku až 48,1 procenta. Další země, kde jsou daně hodně vysoké, jsou Belgie (45,4), Francie (45), Švédsko (44,2), Finsko (44,1), Itálie (44) a pak Rakousko (43,1). Takže všechno země s rozvinutým a poměrně drahým sociálním systémem.

Na druhé straně žebříčku jsou Litva (27,2 procenta), Bulharsko a Lotyšsko (27,9), Rumunsko a Slovensko (28,3) a Irsko (28,7).

Česká republika je tradičně někde uprostřed a v tomto parametru vykazuje daňovou zátěž ve výši 35 procent (celoevropský průměr je 39,4 procent). Z výsledků Eurostatu ale plyne, že se u nás zvyšuje zdanění spotřeby, to znamená, že občané to nejvíce poznají na zvyšování cen. Naopak platy a důchody spíše stagnují.