Cigarety

Cigarety Zdroj: Profimedia.cz

Francouzi přitvrzují proti cigaretám – z krabiček zmizí tradiční barvy a loga, konec e-cigaret na veřejnosti

Země galského kohouta hodlá v nejbližší době ještě přitvrdit ve svém protikuřáckém tažení. V polovině června má parlament projednávat zákon, který má zakázat tradiční barvy a loga firem na krabičkách a uvažuje se i o zákazu kouření e-cigaret na veřejnosti. Informace přinesl deník Le Figaro.

Francouzi přitom byli celá léta poměrně tolerantní ke kouření, protože mnoho lidí jej považovalo za součást společenské konverzace. Jenže protikuřácká vlna, která zasáhla celý svět, už zalila i Francii. V zemi zatím kouří podle odhadů kolem 30 procent lidí.

Nový zákon, který předkládá ministryně zdravotnictví Marisol Touraine by měl zakázat veškeré firemní značky a loga na krabičkách a 65 procent plochy krabiček mají zabrat protikuřácké nápisy a výzvy. Zatím to bylo jen 40 procent. Záměrem je odradit zejména mladé generace od kouření, protože podle lékařů na důsledky nemocí z této legální drogy zemře každý den ve Francii kolem 200 lidí.

Velký spor se ale vede ohledně elektronických cigaret. Podle některých odborníků jsou i tyto náhražky škodlivé a proto mají zmizet z veřejných míst. Odpůrci k tomu říkají, že tím vláda a zákonodárci zabijí rychle se rozvíjející nový byznys.

„Není ale pochyb o tom, že tabákové firmy udělají všechno pro to, aby důsledky zákona minimálně omezily,“ napsal list le Figaro.