Metanol

Metanol Zdroj: ČTK

Kauza metanol: Zlínský soud uložil hlavním míchačům doživotí

Krajský soud ve Zlíně dnes uložil údajným míchačům metanolem kontaminované směsi Tomáši Křepelovi ze Zlína a Slovákovi Rudolfu Fianovi za obecné ohrožení doživotní vězení. Mnohaleté tresty dostalo za obecné ohrožení, nebo přípravu a účast na ohrožení i dalších osm obžalovaných mužů v hlavní, takzvané zlínské větvi metanolové kauzy, kteří podle státního zástupce jedovatý alkohol distribuovali. Zemřelo kvůli němu pět desítek lidí.

Všichni odsouzení podle předsedy senátu Radomíra Koudely museli vědět, že pokoutní přípravou alkoholických nápojů a následně jejich prodejem mohou způsobit mnoha lidem vážné poškození zdraví nebo i smrt. Hlavnímu distributorovi otráveného alkoholu Jiřímu Vaculovi ze Zlínska, který pomohl případ objasnit, soud za obecné ohrožení uložil 15 let vězení. Podle obžaloby se stejného činu dopustil i další distributor Martin Jirout z Trutnovska, jehož za podíl na metanolové kauze senát potrestal 16 lety za mřížemi.

Zbylých šest prodejců kontaminovaného alkoholu souzených ve Zlíně dostalo tresty od osmi do 21 let. Byli přitom obžalováni z ohrožování zdraví závadnými potravinami se sazbou pět až 12 let. Soud jim ale kvalifikaci zpřísnil na obecné ohrožení. Nejvyšší trest z této skupiny postihl jednatele firmy Vapa Drink Viktora Koláčka z Přerovska, který má strávit 21 let ve věznici se zvýšenou ostrahou stejně jako oba doživotně odsouzení míchači směsi. Podnikatel Libor Vanderka z Kroměřížska dostal jen o půl roku nižší trest. Tři Zlíňany, podnikatele Alexandera Jordána, Martina Cekotu a dělníka Aleše Svobodu, soud potrestal pobytem za mřížemi v délce 12 až 13 let. Robert Sedlařík, jednatel firmy Verdana, která je distributorem Likérky Drak, dostal nejnižší trest. Za přípravu obecného ohrožení a daňové delikty byl odsouzen k osmi letům vězení a propadnutí několika nemovitostí.

Koláčka, Jirouta a Vanderku, kteří byli stíháni na svobodě, vzal soud hned po vynesení rozsudku do vazby.

Křepela i Fian vinu u soudu popřeli. Vacula od začátku skutek doznává a s policií spolupracuje. Odmítl jen, že by jím dodaný alkohol pila většina poškozených. Vinu popřelo i sedm dalších distributorů souzených ve Zlíně, z nichž prý nikdo o kontaminaci lihu metanolem nevěděl. Většina odmítla i svůj podíl na nelegálním obchodu s alkoholem.

Podle obžaloby majitel firmy na výrobu autokosmetiky z Řitky u Prahy Křepela opatřil na přelomu srpna a září 2012 pět tisíc litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl Fianovi, který byl obchodním zástupcem Křepelovy firmy Carlogic, namíchat směs o objemu 10.000 litrů tvořenou metanolem a ze zbylé části etanolem. Celou ji předali v Podkopné Lhotě na Zlínsku dělníkovi Vaculovi, jenž směs dál distribuoval.

Metanolová aféra začala 3. září 2012, kdy v Havířově zemřel první poškozený. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Státní zástupce ji podal celkem na 31 lidí. Sedm dalších z takzvané ostravské větve by mělo být souzeno také ve Zlíně, zbylé případy dostaly okresní soudy po celé ČR.

Doživotí je nepřísnější trest, který české právo zná, soudy jej udělují prakticky jen za mimořádně brutální nebo vícenásobné vraždy. Zatím naposledy vyměřil doživotí letos v březnu Krajský soud v Ostravě dvaačtyřicetiletému Lumíru Moricovi za loupežnou vraždu manželského páru z Bohumína na Karvinsku, kterou spolu se dvěma společníky spáchal loni v únoru. Podle statistiky Vězeňské služby si v loňském roce odpykávalo v ČR doživotní trest 46 odsouzených, z toho tři ženy.