Martin Bursík

Martin Bursík Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Exministr Bursík zcela nesmyslně navrhuje zastavit vydávání víz pro všechny Rusy

Krymská krize vyvolala spoustu debat o tom, jak zastavit ruskou imperiální rozpínavost. Bývalý místopředseda vlády Martin Bursík prosazuje sérii velmi tvrdých sankcí proti Rusku. Jako jedno z opatření navrhuje zastavit vydávání víz občanům Ruské federace. Bursíkovi vadí primárně Putin, zákazem vstupu by ale poškodil i nevinné a spustil tím novou „železnou oponu“.

Bývalý šéf Strany zelených a místopředseda vlády Mirka Topolánka, a dnes šéf nové strany LES, Martin Bursík se v debatě na téma připojení Krymu k Rusku vyslovil pro sérii sankcí proti Rusku. Podle něj by měla Česká republika – a celá Evropská unie – zastavit vydávání víz občanům Ruské federace. Uvedl to v debatě Českého rozhlasu Plus. Jedině tak se podle něj zastaví roztahovačný ruský prezident.

Bursík tvrdí, že studená válka trvá a chce postavit novou železnou oponu. Tak jako komunistické státy za studené války zakazovaly svým občanům cestovat na Západ, nyní chce předseda LESu občanům Ruska zakázat cestovat do Evropy.

Je opravdu možné, že si pan Bursík neuvědomuje, že by takovým krokem poškodil mnoho běžných občanů největší země světa, kteří s Putinovou politikou nemají nic společného? Pokud je mu odporný Putin, proč chce trestat například ruské turisty, kterých přijíždějí do Česka každý rok statisíce.

Takové sankce by také výrazně poškodily zejména pobaltské země, které s Ruskem sousedí. I mnoho obchodů v České republice žije z ruských turistů, mnoho ruských občanů u nás studuje. Řada škol, hotelů a dalších podniků by měla kvůli takovému kroku existenční potíže.

Mezinárodní politické spory většinou nemají jednoduché řešení. Je ale hloupé v reakci použít kolektivní vinu. Je strašně jednoduché udělat rovnítko Rus je putinovský zločinec. To jde proti principům liberalismu a humanismu. Toto vyvolávání nenávisti vůči národnostní skupině zvyšuje nevraživost ve společnosti a vyhrocuje mezinárodní vztahy.